BrigEri

2024.ápr.11.
Írta: Brigeri Szólj hozzá!

Recenzió: Stian Skald - A nemszületett

Avalantia 3.

2023-ban jelent meg az Underground kiadó gondozásában Stian Skald: Avalantia c. fantasy kisregény-sorozatának harmadik kötete, A nemszületett, mely ismét egy kalandos útra hívja olvasóit - nekem pedig a kedvencemmé vált a sorozatból!

stian_skald_3.jpg
Itt is köszönöm Viktornak a bizalmat és a köteteket!

Fülszöveg

Maugis a világokat összekötő átjárón keresztül visszatér otthonába, ám nyughatatlan lelke továbbra sem lel békére. Az átélt kalandok nyomot hagytak benne és olyan tudás birtokába jutott, melyet nem oszthat meg senkivel, mégis súlyos árat kell fizetnie érte.
A fortélyos varázslótanonc hamarosan újra útra kel, hogy sötét titkokról rántsa le a leplet, és a rá leselkedő veszedelmek miatt arra kényszerül, hogy szövetséget kössön legádázabb ellenségével. Idővel azonban szembe kell néznie tettei következményeivel.

– […] szerencsét az életben és dicsőséget a halálban!

Az első fejezetben most Maugis naplója helyett a peregrinus egy Varázslótanácsnak szóló jelentésével nyitunk, mely nagyon jól és tömören összefoglalja az eddig történt legfontosabb eseményeket, ezzel kellően ráhangolva minket a folytatásra, mindenféle zavaró vagy ismétlő érzés nélkül. Az előző részekhez hasonlóan rövidsége ellenére ez a kötet is eseménydús és fordulatos volt, bár kalandokból kicsit kevesebbet kaptunk, számomra mégis izgalmas volt az új szereplők és társak, valamint az új világgal és varázslással kapcsolatos ismeretek miatt.

Fortélyos varázslótanoncunkat sokkal jobban megismerhetjük ebben a főként köré épült történetben, miközben kicsit közelebb kerülhetünk a varázslók világához is, melynek szabályaiba, illetve a Fakótorony lakóinak életébe és "hierarchiájába" is betekintést nyerhetünk. A nemszületettben Maugis karaktere teljesen kibontakozik előttünk, mialatt vele együtt merülhetünk el lelke és gondolatai legsötétebb bugyraiban és ismerhetünk meg általa egy érdekes, ám annál veszélyesebb szereplőt, aki fenekestül forgatja fel famulusunk világát...

Fantasztikus lényekből ebben a kötetben sincs hiány: az erdőpilléktől a tündérekig, a driádoktól a démonokig különféle entitásokkal találkozhatunk, akik segítik vagy épp hátráltatják Maugis legújabb küldetését. Az aktuális megbízatás célja Noctifer, az eltűnt tanonc felkutatása; miközben a kötet címe is értelmet nyer; valamint egy árva fiú, Arsel is az utunkba keveredik...

Legújabb missziója során Maugis néha meglepő, máskor veszélyesebb kalandokba kerül, melyek túléléséért időnként hatalmas árat kell fizetnie. Míg saját démonával harcol, kérdéses kimenetelű szövetségre lép és egy különös remete csábításának esik áldozatául; bizonyítania kell rátermettségét és teljesíteni a küldetését, melyhez minél közelebb kerül, annál lehetetlenebbnek bizonyul a sikeres megvalósítása...

!!Az első két részre spoileres tartalom!!

Miután Maugis újfent átkelt a kapun és visszakerült Avalantia birodalmába, ismét nem várt fordulatokkal kell szembenéznie, nemkülönben saját bűntudatával is, melyet a társai hátrahagyása miatt érez. A Rendbe való visszatérése érdekes fordulatot hoz számára, miközben a teljesítetlen peregrinusi megbízatása miatt is felelnie kell a Konzílium előtt.

Varázserejének megbízhatósága ugyan visszatér, lelkében és viselkedésében viszont számára eddig ismeretlen düh és harag lobban fel, miközben magában viaskodva, társai nélkül kell megbirkóznia az elé kerülő nehézségekkel - ráadásul mágiájának teljes használatához egy új varázsbotra is szüksége lesz...

Farrun és Northas nekem hiányoztak, mert megkedveltem őket az eddigiekben, viszont ez nem vont le a történetből - remélhetőleg hallunk még felőlük valamikor és kiderül, mi történt velük a hüllőlényekkel és a Dragen-tuval folytatott harc során...

!!Spoiler vége!!

Amerre lesújtott, aratott a halál.

A szerző által teremtett világot nagyon megszerettem, Viktor írásmódja olvasmányos és gördülékeny, leírásai lényegretörőek és képiesek, a cselekmény és az alapsztori izgalmas és fordulatos, az események haladnak, a karakterfejlődések érezhetőek, a történetvezetés logikus, a klasszikus fantasyt idéző borítók pedig szerintem gyönyörűek és teljes mértékben történet- és könyvhűek lettek!

Remélem, hogy folytatódni fog a sorozat, mert ennek nem lehet így vége!
Ez a világ és a karakterek még temérdek lehetőséget és kalandot rejtenek magukban - nem mellesleg pedig rendkívül megkedveltem Avalantia világát is!

Köszönöm, hogy olvashattam! Abszolút kedvencem lett!
Olvassátok!

5/5

Az elveszett aranyváros kereséséről írt véleményem itt 

A lelkek kútjáról pedig itt olvashatjátok!

A kötetet többek között beszerezhetitek:

Rukkola

Újkönyvek

Alexandra

Líra

Book24

 

Recenzió: Bauer Barbara - A jövevény

Találkozások 3.

Idén márciusban jelent meg a Jaffa kiadó gondozásában Bauer Barbara: Találkozások c. kisregény-sorozatának harmadik kötete, A jövevény, ami Az átutazó után ismét tovább visz minket egy újabb spirituális állomásra, melynek középpontjában az anyaság, valamint anyai érzések és döntések állnak.

A jövevény szintén nem volt számomra könnyű olvasmány személyes érintettségem miatt, mégis egy csodálatos, érzelmekkel teli útra vitt, melynek minden boldog és fájdalmas része megérintett, miközben a generációkon átívelő történetek részesévé váltam és egyszerűen nem bírtam letenni, míg a végére nem értem...

talalkozasok_3_a_joveveny.jpg

Köszönöm szépen a Jaffa kiadónak itt is, hogy megtiszteltek bizalmukkal és elküldték nekem a köteteket!

Fülszöveg

Anyaság. ​A legtöbb kislány, amikor önfeledten babázik, a lelke mélyén már anyává lesz. Eljátszik mindent, amit látott addigi élete során, és azt is, amit nem. Horgolt vagy műanyag, bájos vagy furcsa külsejű babával bánik úgy, mintha az édesanyja lenne: beszél hozzá, ringatja, altatja, eteti, nevelgeti, éppen úgy, ahogy vele bánnak. Vagy ahogyan szeretné, hogy bánjanak vele. Vagy épp úgy, ahogyan soha nem láthatta, amire nem emlékezhet, ami nem az ő tapasztalata. De akkor kié?"Te döntöd el, hogy a múltadból mit teszel le és mit viszel tovább, tehát te döntöd el, hogy a múltad vagy te magad irányítod az életedet. Ez a szabad akarat lényege. De ehhez ismerned kell, hogy honnan jöttél. Tudnod kell mindent, ami ez idáig meghatározta, hogy éppen hol tartasz az életben."
Bauer Barbara négyrészes kisregénysorozatának harmadik kötetében apró történeteken, mindenkori anyák egymásba fonódó, generációról generációra átnyúló rövid epizódjain keresztül építi fel az anya figuráját.

Az anyaságra készülve szakkönyveket olvastam, anyukákkal beszélgettem, akikről úgy gondoltam, hasonló értékrend mentén haladnak. A férjemmel elméleteket gyártottunk arról, hogy milyen szülők leszünk, miközben izgatottan vártuk, hogy végre megismerjük ŐT. Aztán a születésével nem csak őt ismertem meg. Folyamatosan tükröt tart elém, amiben látom felvonulni a múltamban felsorakozó anyák minden örömét és bánatát, félelmét, traumáját, és tudom, hogy én magam is óhatatlanul kódolom őbelé a sajátjaimat is.

Érzelmek, sorsfordító pillanatok, múltból hozott történetek, amiket folytatunk.
Anyáink történeteit.

Ez a kisregény - akárcsak a Találkozások eddigi kötetei - egy gyönyörűen, érzelmekkel átitatva megírt lélektörténet; melyből anyaként, leendő anyaként, de akár gyermekként, lányként is magunkkal vihetünk gondolatokat és érzéseket; miközben szereplőink helyzetével, döntéseivel, gondolatmenetével teljes mértékben azonosulhatunk. A jövevény ugyan az írónő lányának íródott és főként saját magából merített, mégis maradéktalanul magunkénak érezzük, mert benne van a mi múltunk, jelenünk és jövőnk; fájdalmaink, kételyeink, félelmeink, képzeteink, vágyaink és szeretetünk is.

A kötet egy szívet melengető és bensőséges utazásra hív, melyben az anyai érzések, a vágyakozás és az anyaság hihetetlen csodája egyesül, elénk tárva annak minden csodálatos és nehéz mozzanatát, melyet mi is könnyen átérezhetünk.

A transzgenerációs hatásokat pszichológiai kutatások is vizsgálják, a felmenőinktől átvett szemléletek és viselkedésminták pedig bizonyítottan beépülnek az életünkbe, akár tisztában vagyunk velük, akár nem. Ezeket sokszor kisgyermekként és észrevétlenül "szívjuk magunkba", miközben nagyrészt sem emlékünk, sem tudásunk nincs róluk - mégis könnyen felfedezhetőek a már felnőttként bennünk keletkező gondolatainkban és kialakult attitűdünkben.
A témában már olvastam; és hiába álltam hozzá az elején még kétkedéssel, csupán érdeklődéstől hajtva; magamban elmerülve, némi önismeretet gyakorolva nagyon sok miért?-re találtam meg a választ, miközben a magam és felmenőim életéből eddig ismeretlen puzzle darabkák kerültek a helyükre...

A könyv az örökölt sorsok és családi minták mellett, a szabad akarat és a tudatosság lehetőségét is elénk tárja - a döntés pedig mindig a mi kezünkben van, rajtunk múlik, hogy egy elágazáshoz érve merre indulunk tovább. A választás sok esetben nehéz, de nekünk kell meghoznunk, miközben az, hogy jól döntöttünk-e, csak évek, de leginkább évtizedek távlatából fog kiderülni...

Emlékszem, négyen voltak. A szerelem, mint egy idegen, a halál, aki nem más, mint egy átutazó, a sors, aki barátként van jelen, és az anya, aki egykor maga is jövevényként érkezett.

Kellő nyitottsággal olvasva jövevény is egy csodálatos, lelket feltöltő utazás lehet az olvasó számára - én pedig szívből ajánlom Nektek ezt részt is!
Nálam biztosan előkerülnek még a sorozat kötetei, A barátot pedig már hihetetlenül várom!

Olvassátok!
5/5

A kötetet keressétek a Jaffa kiadó webshopjában vagy a  Jaffa Könyvesboltjában!

Az idegenről itt 
Az átutazóról pedig itt 
olvashatjátok a véleményem!

Recenzió: Bear Grylls - Töltsd fel az agyad!

Mentális állóképesség-fejlesztés egyszerűen

Idén márciusban jelent meg a Jaffa kiadó gondozásában Bear Grylls legújabb önismereti és önsegítő kötete, a Töltsd fel az agyad!, mely a mentális állóképességünk fejlesztésében lehet a segítségünkre. 

Igyekszem tudatosan élni, folyamatosan tanulni és magamból a legtöbbet kihozni, ezért szívesen olvasok ebben a témában; miközben megpróbálom magamévá tenni azokat a gondolatokat, melyek építenek, valamint kizárni és leépíteni azokat, melyek nem a javamat szolgálják.

bear_grylls_toltsd_fel_az_agyad.jpgFülszöveg

Bear ​Grylls új könyve egy egész évre elegendő tanácsot ad ahhoz, hogy szembenézzünk bármilyen nehézséggel, amit az élet elénk sodor. A vadon törvényei és a Sose add fel! című könyvek szerzője saját túlélési tapasztalataiból, valamint sportolók, felfedezők, történelmi személyiségek és egyéb hírességek lenyűgöző történeteiből merítve oszt meg velünk egy sor olyan tippet, amelyekkel kialakíthatjuk, fejleszthetjük és a hétköznapokban is hasznosíthatjuk saját mentális ellenálló képességünket.

A világhírű kalandor elmeséli, hogyan győzte le félelmeit, hogyan törte át azokat a falakat, amelyek addig korlátozták, és hogyan jutott el odáig, hogy képes legyen emberfeletti teljesítményt nyújtani akár a legreménytelenebb helyzetekben is. Will van der Hart motivációs tréner és kommunikációs szakember segítségével útmutatót ad, hogy mi is leküzdhessük a stresszt, megváltoztassuk a rossz szokásainkat, bátrabban álljunk a kihívások elé, kalandosabb életet éljünk, és felülemelkedjünk a hiedelmeinken.

 A jó mentális állóképesség nem azt jelenti, hogy soha nem fogunk mentális betegségekkel küzdeni, ahogy a fizikai fittség sem jelenti azt, hogy a testünk soha nem fog megbetegedni.

A könyv felépítése számomra szokatlan volt, emellett viszont nagyon is tetszett; ugyanis 365 napra, illetve 8 témára felbontott tematika alapján épül fel, mely lehetőséget ad egy lassabb, elmélkedősebb haladásra, ezáltal akár egy 1 éves mentális tréningre; miközben folyamatában olvasva is abszolút megállja a helyét - én a húsvéti hosszú hétvégém olvasmányának választottam, így viszonylag gyorsan haladtam vele, de nagyon sok gondolatot ébresztett bennem, melyeket mindenképpen magammal viszek és biztosan elő fogom még venni időnként ezt a kötetet!

A 8 tárgykör, amikre a könyv tematikailag felosztható: az életbölcsesség, a küzdeni tudás, a motiváció, a bátorság, a kapcsolatok, az öngondoskodás, a spiritualitás és az akaraterő, melyek minden esetben jelölve is vannak; így ezek alapján akár célzottan is kereshetünk útmutatást az aktuális problémáinkra.

A rövid, de lényegretörő részek alapja minden esetben az önismeret, melyet Bear gyakorlati hasonlatokkal szemléltet, ami közelebb hozza és abszolút reálissá teszi őket számunkra. Megtörtént esetek és híres gondolatok, mondások alkotják a fő vázukat; melyek saját életéből, illetve sportolók, hegymászók, híres és kevésbé ismert emberek, valamint történelmi személyek életéből származnak; ez pedig maximálisan hitelessé is tette az olvasottakat számomra.

Minden "fejezet" két napra/részre van osztva, ezáltal időt hagyva nekünk a megértésre és elmerülésre; illetve a szakaszok végén két-három kérdést találunk, amik elmélkedésre és gondolkodásra késztetnek; de sok esetben úgy éreztem, nem csak a válasz a fontos egy-egy adott kérdés esetében, hanem maga a továbbgondolás és érzéseink, reakcióink, melyeket kiváltanak belőlünk.

 Az ember hajlamos védelmébe venni a szokásait, mivel mélyen sajátjának és nélkülözhetetlennek érzi őket. Ám ha képesek vagyunk elfogadni, hogy a szokásaink nem „mi” vagyunk, bátorságot meríthetünk ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük.

A kötet teljesen érthető és köznapi megfogalmazású, mindenféle tudományos és száraz pszichológiai sallangtól mentes; miközben nem akar mindenáron meggyőzni a saját elvének kizárólagos helyességéről, inkább iránymutatás és támogatás a mentális egészségünk megőrzésében és fejlesztésében tett utunk során.

Az első kötetem volt Bear Grylls-től, de biztosan nem az utolsó! Hihetetlenül feltöltött és elgondolkodtatott - a kívánságlistám pedig még tovább gyarapodott miatta!

Köszönöm a Jaffa kiadónak, hogy olvashattam a kötetet!
5/5

A kötetet keressétek a Jaffa kiadó webshopjában vagy a  Jaffa Könyvesboltjában!

Recenzió: Stian Skald - A lelkek kútja

Avalantia 2.

2020-ban jelent meg az Underground kiadó gondozásában Stian Skald: Avalantia c. kisregény-sorozatának második kötete, A lelkek kútja, mely az előző részhez hasonlóan ismét egy kalandos, fantasztikus utazásra invitálja az olvasóit.

stian_skald_2.jpgItt is köszönöm Viktornak a lehetőséget!

Fülszöveg

Fortélyos Maugis és társai a mágikus kapun átkelve egy idegen földrészen találják magukat. Ez Zengoraz, a hét sziget világa, mely mintha csupán kifordított mása lenne otthonuknak. Dacolva a rájuk törő veszedelmekkel, a csapat akaratlanul is belekeveredik a szigetlakók közt dúló különös háborúba.
Maugis hamarosan ráébred, hogy az Aranyváros utáni kutatásuk immár többről szól egyszerű kincsvadászatnál, és döntéseik két világ sorsára lehetnek kihatással. De mit is tehetne egy varázslótanonc, aki még nem teljesen ura saját hatalmának?

Kiürítjük keserű poharunk,
Majd kéz a kézben zuhanunk
Így kelünk hát fel az utolsó útra
Feneketlen mély a lelkeknek kútja.

Az első fejezetben Fortélyos Maugis naplójából olvashatunk néhány gondolatot, mely nagyon jól és lényegretörően foglalja össze Az elveszett aranyváros keresésének fontosabb történéseit. Egy hosszabb kihagyás után a két rész között könnyen felidézheti bennünk az előző kötetet, ám folyamatos olvasással sem zavaró a megléte, nem érezzük felesleges ismétlésnek ezt a rövid bevezetőt.

A lelkek kútja még jobban magába rántott, rövidsége ellenére pedig talán még esemény- és akciódúsabb volt, mint a trilógia kezdő kötete. Mindig történt valami karaktereinkkel, miközben hihetetlen kalandokba keveredtek és nem várt veszélyek leselkedtek rájuk. Szereplőinket már jól ismert barátként üdvözöltem és várakozásteljesen indultam velük tovább kalandos útjukon! Maugis és Farrun még közelebb kerültek hozzám, de Seldoranról is felülbíráltam kissé a véleményem, jelleme itt sokkal jobban kirajzolódott előttem, ezáltal jóval könnyebben értettem meg indokait és viselkedését, ami az első részben kissé még homályos volt számomra. 

‼️ Az első részre spoileres tartalom ‼️

Történetünk ott folytatódik, ahol Az elveszett aranyváros keresése befejeződött, de a kapun való átkelés nem éppen azt hozta vándoraink számára, amit ők vártak. Sem Mulmirian, sem lakói nem azok, amiben reménykedtek vagy amire számítottak, a legendákból ismert dicső és gazdag Aranyváros megtalálására és megmentésére indított expedíció pedig nem is lehetne ennél kilátástalanabb...

Kalandjaink során ezúttal megismerkedhetünk a lélekmágiával, annak lelketlen mibenlétével és varázslatos erejével; miközben famulusunk varázslatai veszélyesen kiszámíthatatlanná válnak, ezzel pedig végzetes, nem várt események veszik kezdetüket...

Feltérképezhetjük Zengoraz szigetvilágát, lakóit és fantasztikus lényeit; hüllőlények és trogloditák elöl menekülhetünk; Bengivárral, a gnómmal köthetünk egy rövid és viharos barátságot; megismerhetjük a rejtélyes varázsló kilétét, akitől Aluntas a térképet kapta; miközben szereplőink hatalmas döntés előtt találják magukat, mely nemcsak az ő életükre, de egy egész város lakóinak jövőjére nézve is visszafordíthatatlan következményekkel járhatnak...

‼️ Spoiler vége ‼️

Aprónak, jelentéktelennek érezte magát. Olyannak, mint a hajó oldalán megtapadt vízcsepp, mely bár magasra tör, mégis egy pillanat alatt felszárad, léte pedig semmi magához a tengerhez képest.

A szerző itt is hozta a lényegretörő, de olvasmányos stílust és képies írásmódot, amit Az elveszett aranyváros keresésében is nagyon szerettem; miközben folyamatosan fenntartotta az érdeklődésem és olvastatta magát a történet. A cselekmény izgalmas és fordulatos, az események pörögnek és logikusan követik egymást, szereplőink nehézségei reálisak, a világ és a fantasztikum kellően kidolgozott. Az első részhez hasonlóan pedig itt is egy izgalmas függővéggel találjuk szemben magunkat, így mielőbb igyekszem sorra keríteni A nemszületettet is!

Köszönöm, hogy olvashattam!
5/5

Az elveszett aranyváros kereséséről írt véleményem itt olvashatjátok!

A kötetet többek között beszerezhetitek:

 Líra

Book24

Alexandra

Rukkola

Újkönyvek

 

Recenzió: Bauer Barbara - Az átutazó

Találkozások 2. - ismét egy személyesebb vélemény...

2023-ban jelent meg a Jaffa kiadó gondozásában Bauer Barbara: Találkozások c. kisregény-sorozatának második kötete, Az átutazó, ami Az idegen után tovább visz minket egy újabb spirituális állomásra, melynek középpontjában most a halál, a gyász és a gyászfeldolgozás áll.

Ez a történet még jobban közel került hozzám, mint az előző - személyes érintettségem miatt pedig még inkább magaménak éreztem, miközben összetört és szétszedett, hogy összerakjon és gyógyítson...

talalkozasok_2_az_atutazo.jpgKöszönöm szépen a Jaffa kiadónak itt is, hogy megtiszteltek bizalmukkal és elküldték nekem a köteteket!

Fülszöveg

Születés ​és halál. A kezdet és a vég. Valóban e két pont között élünk? Vagy éppen ezt írja át egy különös találkozás?

Élet. Két állomás – a születés, amikor a világ készen áll a változásra, amit létezésünkkel magunkkal hozunk, és a halál utolsó sóhaja – közötti pillanatok sora.

Az átutazó mesélője, aki az emlékei között bolyong, válaszokat akar. Miért? Miért akkor, miért úgy, miért őt? Választ akar a kérdésekre, noha tudja, hogy az egyetlen, aki meg tudná felelni őket, már nem teheti, hiszen halott. Így a maga mögött hagyott életben keresi a válaszokat.

Új és új kérdések között őrlődik, amelyeket a távolodó idő diktál. Meg akarja változtatni a megváltoztathatatlant. Le akarja győzni, el akarja üldözni, meg akarja ölni… a halált. Az átutazót. Aki jön, megkeseríti a mindennapokat, majd távozik, elragadva, ami kell neki, és onnantól az élet része lesz. Ott van minden fotón, ünnepnapon, régi bútorok között, az utcán, a temetőben, egykori facsemetékben, kopott emlékekben, lezárt és nyitva maradt történetekben, hangokban, ízekben… a zsigerekben. Éjszaka. És nappal. Két mosoly között. Elsírt és elfojtott könnyek között. De sosem fedi fel magát igazán.

Mígnem eljön egy váratlan pillanat. Egy különös beszélgetés kezdete.

BAUER BARBARA négykötetes kisregénysorozata négy különleges találkozásról szól. A szerző misztikus belső utazásra hívja az olvasóit, akik eddig főként hétköznapi családok generációkon átívelő történeteit szokhatták meg tőle.

A TALÁLKOZÁSOK kötetei:

Az idegen – Az átutazó – A jövevény – A barát

Elvette, ami az övé. Elvette az élet utolsó pillanatát, és ment is tovább, vitte magával, és ott maradt utána a feldolgozhatatlan űr.

Az első gondolatom olvasás közben az volt, hogy erre a történetre az elmúlt közel 6 év során hihetetlenül nagy szükségem lett volna! Édesapám lassan 6 éve veszítettük el, ezt a veszteséget pedig a mai napig nem sikerült felfognom és feldolgoznom, és valószínűleg teljesen soha nem is fogom... Ő volt az én hősöm, a támaszom, egy életerős és csupaszív Édesapa, aki mindent és bármit megtett értem és értünk...

Narrátorunkkal együtt sírtam, haragudtam, vádoltam és veszekedtem a Halállal, miközben az általa felevenített emlékek hatására magam is emlékeztem, kérdéseivel és félelmeivel én is hadakoztam, gondolataival teljes mértékben azonosultam. Gyógyír volt számomra, egy spirituális csoda, mely a szívemig hatolt, megérintett és könnyeket csalt a szemembe, ugyanakkor jólesett a lelkemnek és jót tett a szívemnek.

Szerintem mindannyian átéltük már a veszteséget, a gyászt, ezáltal könnyen átérezzük narrátorunk fájdalmát; mind éreztük már magunkat darabokra szakadva, vádoltuk a halált, felelősségre vontuk, hibáztattuk, temérdek kérdéssel támadtuk, miközben a bennünk támadt űrt igyekeztünk kitölteni bármivel, amitől ismét egésznek éreztük magunkat...

Érzések, emlékek, könnyek és fájdalmak egy szeretettel és spiritualitással átitatott történetben, mely kérdéseket ébreszt bennünk, elmélkedésre késztet és átsegíthet bennünket életünk egyik legnagyobb veszteségén, a gyászon. Témája ellenére sok örömteli percet is okozott, felevenített számos boldog pillanatot és önfeledt érzést, mely jóleső nosztalgiával töltött el olvasás közben.

… És még valamit megmutatott: a saját életemen kívül mindenki másét csak elfogadhatom. Toporzékolhatok, sírhatok, ítélkezhetek, kritizálhatok vagy odébb állhatok, de élni és megírni csak a sajátomat tudom.

Kellő nyitottsággal a Találkozások második kötete is egy lelkileg sokat adó, hihetetlen érzelmeket kiváltó, csodálatos utazás lehet számunkra - amit én szívből ajánlok Nektek! 

Az átutazó mindenképpen egy olyan kötet, amit még biztosan sokszor a kezembe veszek, ha rám tör a fájdalom, a hiány, vagy csak emlékezni szeretnék...
Köszönöm az írónőnek, hogy megírta ezt a történetet - egy igazi csodát alkotott számomra!

Szerintem megtaláltam 2024. LegLegLegjét!
Olvassátok!
5/5

A kötetet keressétek a Jaffa kiadó webshopjában vagy a  Jaffa Könyvesboltjában!

Az idegenről írt véleményem itt olvashatjátok!

Recenzió: Sipos Bettina & Hári Tamás - Receptek gyilkossághoz

A napokban jelent meg a Helma kiadó gondozásában Sipos Bettina és Hári Tamás közös, krimi és thriller novellákat tartalmazó e-könyves antológiája, a Receptek gyilkossághoz. Tamás eddig megjelent két kötetét nagyon szerettem, így örömmel fogadtam az ismételt recenziós felkérését - amit itt is nagyon szépen köszönök neki!

A Receptek gyilkossághoz egy 18 történetet magába foglaló, időnként elég véres és erőszakos eseményeket megjelenítő gyűjtemény, melyet én a zsánert kedvelő, kicsit erősebb idegzetű, 18 év feletti olvasóknak ajánlok!

hari_tamas_sipos_bettina_receptek_gyilkossaghoz.jpg

Fülszöveg

Azt mondják, pénz, hatalom és szerelem kell a sikeres élethez. Egyesek ölni is képesek, hogy ezeket megszerezzék, mások pedig azért gyilkolnak, hogy ezeket el ne veszítsék. Vajon egy tv műsor tényleg ötletet adhat valakinek, hogy eltegyen egy embert láb alól? A szerelmi csalódás, a munkahely elvesztése, a pénz utáni sóvárgás elegendő motiváció egy ember megöléséhez? Ha valaki lehajtott fejjel közeledik az utcán, lehet, hogy nem rég valakinek az életét oltotta ki? Ki tudja, hogy a padon szipogó lány tettes-e, vagy áldozat? Mi indítja el a bárányt azon az úton, hogy farkassá váljon?

„…Egy fuvallat furcsa, édeskés szagot hozott felé, de nem különösebben foglalkozott vele. Egy pillanatra az a baljós érzése támadt, hogy figyeli Őt valaki, de aztán hamar elhessegette ezt az ostoba gondolatot..”

 Képtelen volt feldolgozni, hogy megölt egy embert. Újrajátszódott a fejében az egész jelenet és mintha reccsenést is hallani vélt volna. Már nem tudta eldönteni, hogy a férfi koponyája volt-e, vagy a talpa alatt egy száraz ág.

A kötet novellái között akadnak véletlenül és hirtelen felindulásból elkövetett gyilkosságok, sorozatgyilkosok és bérgyilkosok által elkövetett vérontások, balesetek, eltervezett emberölések és szexuális bűncselekmények is. A történetek valósághűek, bármelyikükre illene a "true crime" címke, mindazonáltal néha túlontúl szerencsésnek vagy épp hihetetlennek éreztem az elkövető megmenekülését a lebukás és a büntetés elől. A halálnemek és az indítékok között akadnak ugyan időnként átfedések, de elég változatosak ahhoz, hogy a krimi és thriller kedvelők is találjanak maguknak köztük kellően véres vagy épp tisztán kivitelezett "szórakozást".

A címadó Receptek gyilkossághoz egy megromlott házasság és egy azonos című tévéműsor története, melyben a vacsorakészítés nem várt fordulatot vesz a sülő szalonnával, majd kissé kicsúsznak az események a kezünkből, de a végeredmény nem biztos, hogy megoldja a problémáink és elfedi bűneink nyomát...
Egy Pokoli éjszaka eseményei rögtönzött nyomozóink életébe kerülhetnek, ha a titkok napvilágra kerülnek, miközben a barátság felülírja a szerelmet, az időnként ránk törő kényszer pedig nem engedi, hogy leálljunk vagy abbahagyjuk beteges játékainkat...
Halálos meglepetés érhet, ha rossz embert ejtünk túszul, miközben a törvény elöl menekülünk és hagyjuk magunkat átejteni; de Barber melója sem épp úgy alakul, ahogyan ő azt eltervezte, hiába szakmája legjobbja és példakép, a szerelem önmagában nem jelenti a túlélést és a feltétlen bizalmat sem okos dolog bárkinek megadnunk...
Egy kuytasétáltatás is teremthet végzetes helyzetet, ha mi vagyunk A kiszemelt egy sorozatos erőszaktevő gondolataiban; de sokak életét mentheti meg az A különös idegen, aki az utcákat járva ezekre a mocskokra vadászik - ha szerencsénk van, időben ránk talál...
Amikor már rá sem ismerünk életünk párjára, aki olyan kegyetlenné vált, hogy nem is tudjuk, Ki ez a férfi?, nem várt döntésre juthatunk, hogy megvédjük magunkat, de ez nem biztos, hogy megment minket a továbbiakban...
A penge hűvöse megnyugtathat vagy felajzhat, ám a sikerszériánk miatt elbizakodottá válhatunk és a csapdába könnyen besétálhatunk, ha haragunk vezérel, ha nem vagyunk elég megfontoltak és körültekintőek; miközben Lépésről lépésre haladva a terveink tökéletesen beválhatnak és titkaink rejtve maradhatnak, biztosítva ezzel boldog jövőnk és életünk...
A dominók sorban dőlnek, ha a világ ellenünk fordul, mégsem biztos, hogy meghunyászkodó természetünkből kilépve elég bátrak vagyunk megtenni mindazt, amire legbelül vágyunk; de igazán Besokallva és kiborulva könnyen bosszúhadjáratba kezdhetünk...
Szappan hosszú évek felgyülemlett sérelmét és gyűlöletét zárhatja le véglegesen, mintegy véletlennek tűnő, karmikus megtorlást beteljesítve; miközben ha Csinos nagylány lettél!, érhetnek kegyetlen és durva támadások egy olyan embertől, akiben Te eddig feltétel nélkül bíztál, de a retorzió itt sem maradhat el...
A Hullámvasút egy belső vívódás a körülmények és a látszat kérdéskörében, melyet egy előreláthatatlan esemény váltott ki; de nem várt fordulatot hozhat, ha A Sziget ösvényeiről letérünk, miközben dúl bennünk a harag és elszalasszuk az alkalmat, hogy befejezzük, amit elkezdtünk...
A Leckéztetés elégtétel lehet számunkra, ha elárulnak és átvernek minket, bár valószínűleg a választásaink sem épp a legjobbak, ha mindig ugyanide lyukadunk ki, ezzel egy örök körforgást eredményezve... 
Egy Elhibázott vadászat során könnyen válhatunk vadászból prédává, miközben csúcsragadozónak hisszük magunkat; de az alaptalan bizalom megszavazása a rózsaszín ködön át is veszélyes lehet, a Júdáspénz megfizetését pedig nagyon alaposan mérlegelnünk kell...

 Az asszony arra eszmélt, hogy a hold fényénél üldögél a földön egy megszáradt vértócsa közepén a férje holtteste mellett. Akit mellesleg éppen Ő ölt meg!

A novellákat hol gyilkosaink, hol áldozataink szemszögén keresztül olvashatjuk, ezzel egy kis változatosságot víve a kötetbe, miközben rövidségük ellenére nagyrészt nagyon jó képet kapunk indítékaikról és érzéseikről. Elkövetőink motivációja és jelleme reálisan megjelenített, ahogy szenvedő alanyaink gondolatai és érzelmei is, ezáltal különféle perspektívákból szemlélhetjük az eseményeket, miközben szinte kivétel nélkül valósághűnek érezzük a történeteket.

A legjobban a Pokoli éjszaka, A penge hűvöse, Barber, a Lépésről lépésre és a Csinos nagylány lettél! fogtak meg; de A kiszemelt, a Ki ez a férfi? és a Leckéztetés is kellően brutálisak voltak számomra.

A kötettől abszolút azt kaptam, amit vártam: egy időnként brutális, időnként véres, változatos halálnemeket bemutató, különféle indíttatásból elkövetett, sokféle szereplőt fevonultató gyűjteményt, ami kikapcsolt és szórakoztatott!

Köszönöm, hogy olvashattam!
4,5/5

A kötetet beszerezhetitek:

https://helma.hu/konyvek/Receptek-gyilkossaghoz

Hári Tamás két önálló kötetéről írt véleményem itt olvashatjátok:

Véres torkú angyalok

Lépcsőház

A köteten szereplő MKMT logó a magyar könyv is magyar termék mozgalom emblémája, mely a magyar szerzők magyar nyelven írt könyveinek népszerűsítésére, támogatására létrejött összefogás, amiről bővebben itt olvashattok!

 

Recenzió: Stian Skald - Az elveszett aranyváros keresése

Avalantia 1.

2018-ban jelent meg először, majd idén második kiadásban is Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése c. fantasy kisregénye az Underground kiadó gondozásában, mely Avalantia c. trilógiájának első kötete.
A gyönyörű borítók és a kalandra hívó fülszövegek alapján rögtön igent mondtam Viktor recenziós megkeresésére - amit itt is nagyon köszönök Neki!

stian_skald_1.jpg

Fülszöveg

Üdvözöllek, messzi égtáj hírnöke!

A világ, melynek kapuját most kitárom előtted más, mint amiben eddig éltél. Olyan teremtmények lakják e földet, amelyeket a legtöbben csak a mesék és babonák világából ismernek. Itt viszont eme történetek is valóságosak, a bennük lévő mágia pedig nem csupán szemfényvesztés, hanem a tudományok és művészetek legmagasabbika. Forrása a körülöttünk örvénylő arkán, mely egykor e földrész hegyeit és tájait megformálta. Lépj hát be e csodákkal teli világba és fedezd fel annak legrejtettebb zugait is!

De figyelmeztetlek! Aki egyszer a vándorok útjára lép és megízleli az igazi szabadságot, akár örökké a rabjává válhat ennek az életnek. Vezessen térkép vagy a vakszerencse, többé nem lesz maradásod. Bármerre is indulj, kalandok várnak rád és olykor a veszély is útitársként szegődik majd hozzád. Dönts hát szándékod szerint, s ha végül nem fordulsz vissza, úgy üdvözöllek Avalantiában!

 A világ nem az, amit te a kőtornyod, én pedig a palotám ablakából láttunk. A világ sokkal nagyobb, szélesebb, mint gondolnánk és csak arra vár, hogy felfedezzük. Ez a mi történetünk.

A kötet rövidsége ellenére hihetetlenül sok kalandban lehet részünk, míg Avalantiából útra kelve Mulmirian felfedezésére indulunk. A képies leírásoknak hála mi is szereplőinkkel együtt fedezzük fel a teremtett világ ismert és ismeretlen tájait, veszélyeit és fantasztikus lényeit. A legendás aranyvárosba vezető utunk során társakat szerzünk és veszítünk el, miközben egy mágikus térképet és Aluntas álmait követve igyekszünk megtalálni Mulmiriant, melynek létezése máig sem bizonyított...

Csapatunk tagjai elég különbözőek, mindegyikük motivációja más és más, céljuk viszont közös: megtalálni az elveszett aranyvárost. Felfedezőinket szépen lassan kezdjük megismerni, mindig egy kicsit többet tudva meg róluk és a múltjukról, miközben érezzük, hogy sokkal több rejlik bennük, mint amit mi elsőre gondolnánk, és korántsem tudunk meg róluk mindent ebben a kötetben...
Vezetőjük Aluntas, az egykori harcos, aki egy véletlen találkozásnak köszönhetően küldetésének tekinti Mulmirian mielőbbi megtalálását, melyben társai, Seldoran és Farrun is vele tartanak. Seldoran karaktere számomra picit hiányos maradt, indíttatásai homályosak, tettei pedig kicsit érthetetlenek voltak, még gyermekkora ismeretében is. Farrun viszont titokzatossága ellenére (vagy pont azért) egy érdekes szereplő volt végig, szerintem sokkal kidolgozottabb és validabb, mint Seldoran, közelebb is került hozzám; és kíváncsian várom, mit tartogat még nekünk kalandorunk a folytatásban. Maugis, "a Fortélyos" egy kissé különc, de leleményes varázslótanonc, akit a történetben előre haladva egyre jobban megkedveltem, miközben vele együtt kezdtem hinni abban, hogy talán mégsem egy délibábot kergettünk, mikor az aranyváros keresésére indultunk. Az általa megjelenített varázslóvilág eddig nagyon tetszett, de biztos vagyok benne, hogy akadnak még a tarsolyában mágikus meglepetések és sokkal több a karaktere, mint amit eddig felfedett előttünk.

A kötet fantasztikus lényei között akadnak mesebeli és mitológiai szerzetek is, akik segítik vagy épp hátráltatják utazóinkat, miközben legendáik, történetük és életük egy részét mi is megismerhetjük. A legérdekesebb teremtmények számomra a Farkasszellem gyermekei, a rigmulok voltak - Northas karakterében elég sok potenciált látok még -, de akadtak itt törpék, gnollok és monocéroszok is. 

A könyv eleji versbetét és az elválasztó illusztrációk nagyon tetszettek, a cselekmény tartalmas és logikusan felépített, az események zajlanak, a sztori fordulatos. Az írói stílus és írásmód lényegretörő, nincs túlírva vagy túlmagyarázva, mégis kellően olvasmányos és kidolgozott volt számomra a történet és a világ is.

Talán mindannyiunk múltjában van olyan, amivel még nem tudtunk elszámolni.

Az elveszett aranyváros keresése nagyon gyorsan beszippantott és néhány óra alatt ki is olvastam - egy izgalmas és kalandos fantasy, mely megismertet minket Avalantia világával és tájaival, miközben kellő alapot és hangulatot teremt a trilógia folytatásához. A lelkek kútjára és A nemszületettre már nagyon kíváncsi vagyok, hamarosan sorra is kerítem mindkettőt!

Köszönöm, hogy olvashattam!
4,5/5

A kötetet beszerezhetitek:

Líra

Bookline

Alexandra

Rukkola

Jó könyvek

Új könyvek

Recenzió: Jilly Cooper - Emily

Nemrég jelent meg a Jaffa kiadó gondozásában Jilly Cooper - Emily c. regénye, mely egy nem mindennapos, de annál valóságosabb szerelem és házasság történetét mutatja be. Még nem olvastam az írónőtől, de Anikó posztja és a gyönyörű borító abszolút felkeltette az érdeklődésem, a fülszöveg elolvasása után pedig ment is a könyv a TBR és kívánságlistámra!

A regény 1975-ben jelent meg először, bár az alapja a szerző előszava szerint már 1969-ben megszületett folytatásos elbeszélésként Circles címmel, amit később Cooper teljesen átdolgozott. Az Emily sokkal több, mint amire az olvasó a fülszöveg alapján számít - egy érzelmekkel, drámákkal és titkokkal teli történet, amiben semmi sem úgy alakul, mint ahogyan azt mi várnánk...

emily.jpg

Fülszöveg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Emilynek, ​a bájos londoni társaságbeli lánynak tulajdonképpen esze ágában sem lett volna buliba menni. Elvégre megígérte a vőlegényének, az ígéretes karrier előtt álló, ifjú parlamenti képviselőnek, hogy egyszer s mindenkorra felhagy a vad partizással. Valahogy mégis ott találja magát mélyen dekoltált koktélruhában a barátnője bulijában, ahol első pillantásra beleszeret a legszívdöglesztőbb vendégbe, az ellenállhatatlanul vonzó skót festőművészbe, Roryba.
Mire Emily észbe kap, máris Rory ágyában, majd az anyakönyvvezető előtt találja magát, majd hamarosan megérkeznek a távoli skót szigetre, ahol a férfi felmenőinek kastélya áll. Emily mindent megtesz azért, hogy példás feleség legyen, de nincs könnyű dolga, mert az életükben sorra bukkannak fel Rory múltjának szereplői. Különc és örökifjú édesanyja, Coco. Első szerelme, a gyönyörű, vörös hajú Marina. Gyerekkori ellenlábasa, a karizmatikus, lobbanékony orvos, Finn.
Emily igyekszik beilleszkedni új környezetébe, szeme sem rebben, ha skót kockás ruhába kell bújnia, jólnevelten viselkednie egy kísértetjárta kastélyban rendezett estélyen, vagy átlátszó hálóingben rózsát szednie egy ismeretlen kertjében. Rory azonban egyre szeszélyesebben viselkedik, az érzelmi hullámvasútra került Emily pedig egy nap alkalmatlan pillanatban érkezik haza, és olyasminek lesz szemtanúja, amit nem az ő szemének szántak.
Meg lehet vajon menteni egy házasságot, amely feltartóztathatatlanul rohan a szakadék felé? Mennyit bír ki egy szerelem? És létezik-e második esély? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Jilly Cooper hamisítatlanul romantikus regénye.

A korunk Jane Austenjeként emlegetett Jilly Cooper brit újságíró, regényíró és médiasztár. Számtalan bestsellerré vált regénye közül jó néhány magyarul is megjelent, köztük a Lovasok, a Riválisok, a Póló, A férjszelídítő, az Appassionata, a Csapó! és a Pandora. Férjével az angliai Gloucestershire-ben él. 2004-ben a királynő születésnapja alkalmából lovaggá ütötték.

 […] Oscar Wilde-hoz hasonlóan mindig mindennek ellen tudtam állni, kivéve a kísértést.

Az alapsztori iránya már az elején erősen meglepett, amikor is Emily minden logikus tettnek pont az ellenkezőjét lépi meg, ezzel nem kicsit összezavarva és feldühítve engem - mígnem a karaktereket fokozatosan megismerve és az eseményeket követve rá nem jöttem, hogy ezek dirketbe elferdített gondolatok és cselekmény, amihez Cooper tökéletes szereplőket rakott össze és ismertetett meg velünk. A megjelenő sztereotípiák, az elvárásoknak való megfelelési kényszer és a beskatulyázás kissé felnagyítva tükrözik a mai valóságot, még ha ezt elsőre valaki extrémnek is tartja. Az ember esendő és a realitás talaján maradva is láthatjuk, hogy ami körbevesz minket, az sok esetben nagyon nem az, mint ahogy az embereknek viselkedniük és élniük kellene manapság... Persze, talán nem ennyire nagy mértékű még napjainkban sem a társadalom "züllöttsége", de a világot elnézve és főként azt, hogy eredetileg az Emily öt évtizeddel ezelőtt született, én abszolút hajlok arra, hogy nem sok minden választ el minket karikatúrába illő szereplőink viselkedésétől és tulajdonságaitól...

Emily egy hihetetlenül felelőtlen, logikátlan, naiv és butácska nő, akit az egész köteten keresztül kizárólag jól megcsapkodni volt kedvem, miközben a többi karakter is nagyjából hasonló érzéseket váltott ki belőlem. Rory egy arrogáns, meggondolatlan, hazug, agresszív és elkényeztetett majom; Finn egy orvos létére agyatlan, önző, jellemgyenge papucs; Marina pedig egy törtető, elfuserált, szenteskedő liba, akit nem megsajnálni, hanem jól megtaposni lett volna kedvem, miközben mindegyikükben felfedezni véltem, hogy az a görbetükör, amit elénk tartanak, nem is annyira görbe...

A karakterek a hibáik felnagyításával együtt is valósághűek, a cselekmény halad és sok esetben drámai, a történetvezetés logikus, a titkok mögött pedig mindig valamilyen nem várt fordulatra vagy épp megbotránkoztató eseményre deríthetünk fényt. A leírások gyönyörűek, a kötetet olvasva én is Irasa-n jártam szereplőinkkel, miközben egyik sorscsapás érte a másikat, mindig történt valami, a végére pedig egy igazi tragikomédiába illő befejezést is kaphattunk!

 Elhúzódó, sötét időszakait szeretetkitörések váratlan tűzijátéka követte, majd szórakozottsági rohamok, amikor órákon át mozdulatlanul ült, a napfény játékát bámulva az ablakunk előtti platánfákon.

A regényt idegesítő szereplőink még idegesítőbb tettei ellenére - vagy pont ezért -, egyszerűen nem bírtam letenni! Az írásmód és az írói stílus elképesztően berántott, a történet olvastatta magát és egyszer csak azt vettem észre, hogy elfogytak a lapok, pedig még olvastam volna, lapoztam volna még tovább...

Biztosan olvasok még Jilly Coopertől, mert az Emily rettenetesen feldühített és kiakasztott, miközben teljesen magába is szippantott - erre pedig csak nagyon kevés történet képes...

Köszönöm itt is a Jaffa kiadónak a bizalmat és a recenziós kötetet!
4,5/5

A kötetet keressétek a Jaffa Kiadó webshopjában vagy a Jaffa Könyvesboltjában!

Recenzió: Bauer Barbara - Az idegen

Találkozások 1.

2022-ben jelent meg a Jaffa kiadó gondozásában Bauer Barbara: Találkozások c. négyrészes kisregénysorozatának első kötete - Az idegen, mely egy spirituális utazás első állomása és egy olyan találkozás története, ami megváltoztathatja főszereplőnk életének irányát és sorsának útját, miközben nekünk is segíthet megtalálni önmagunkat...

Az idegen egy gyönyörű, spirituális csoda, ami egy elmélkedős és érzelmekkel teli útra vitt; sodort magával és nem eresztett, miközben megannyi érzést és gondolatot keltett bennem, aminek még mindig a hatása alatt vagyok és valószínűleg még jó ideig leszek is... 

talalkozasok_1_az_idegen.jpg

Köszönöm szépen a Jaffa kiadónak itt is, hogy megtiszteltek bizalmukkal és elküldték nekem a köteteket!

Fülszöveg

Hol ​kezdődik az élet, és meddig tart? Miért éppen ott vagyunk, ahol élünk? Miért éppen azokkal találkozunk, akik aztán meghatározzák az életünket? Mi tervezünk, vagy egy terv részei vagyunk?
Vannak kérdések, amelyekre nincsenek válaszok – talán nem is keressük őket. A hétköznapok monotonitásában élünk, beletörődve a sorsunkba, bizonygatva önmagunknak, hogy boldogok vagyunk. De a szavak mögött feltörnek a könnyek, és szabad estéink magányában a sorsunkat kísértő apró játszmákban leljük örömünket. Az idegen mesélőjével azonban megtörténik az, ami kevesekkel. Éppen hazafelé tart egy átlagos nap után, amikor hirtelen különleges társaságban találja magát.
Négyen várják, hogy megmutassanak neki valamit, és közben döntés elé állítják. Négyük közül az egyik előlép, és felfedi magát, de felfed egy utat is, amely életeket szel át, születéseket és a halálokat köt össze, miközben rámutat a lényegre – ami nem más, mint a szerelem.
Szerelem, halál, születés és sors. Körforgás. Spirál, amely egyre feljebb és feljebb visz a beteljesülés felé. Le nem tett életek, porrá zúzott emlékek sora, amelyek újabb és újabb kihívások elé állítanak minket.

Bauer Barbara négykötetes kisregénysorozata négy különleges találkozásról szól. A szerző ezúttal misztikus belső utazásra hívja olvasóit, akik eddig főként hétköznapi családok generációkon átívelő történeteit szokhatták meg tőle.

Az ezotéria és a spiritualitás nem állnak távol tőlem, ahogy az önismeret is része a mindennapjaimnak, így szívesen elmerülök egy-egy történet által ezekben a témákban. Igyekszem magammal vinni belőlük mindazt, amit pozitívan beépíthetek és alkalmazhatok magamra vonatkozóan az életembe, ami mentálisan épít, ami gondolkodásra és változtatásra ösztönöz, amitől méginkább egy jobb és több önmagammá válhatok...

 Figyelj és vedd észre a jeleket, amik hozzád érkeznek. Amik téged szólítanak meg.

Barbara írásmódja már a Fény a dombok mögött c. regényében is nagyon tetszett, itt pedig már az első lapokon teljesen magába szippantott. Egyszerűen jól esett elmerülni ebben a történetben, narrátorunkkal szinte eggyé válva átélni és megtapasztalni megannyi érzést és életet, melyek vezették és formálták őt, miközben mi is elindulhatunk vele az úton és elmerülhetünk kicsit önmagunkban...

Az idegen számtalan kérdést felvet bennünk, melyekre a választ nekünk kell megtalálnunk és magunkban kell keresnünk. Ha nyitottan és bátran fogadjuk az iránymutatást, ha figyelünk a jelekre és önmagunkra is, a belső iránytűnk a számunkra megfelelő irányban fog elindítani minket, de a döntés mindenképpen a mi kezünkben lesz és csak rajtunk múlik, végül elindulunk-e rajta...

A Találkozások első része ugyan főként a szerelem köré épül, ezen felül viszont szerintem minden olvasóban más-más kérdéseket vet fel és mindenkinek egy kicsit mást-mást ad, attól is függően, ki milyen életszakaszában vagy éppen milyen lelki állapotában veszi kezébe ezt a kötetet.

Számomra ez a történet rámutatott arra is, hogy ne gondoljuk túl a dolgokat, ne hajszoljuk a válaszokat és a boldogságot, ne erőltessünk másra és magunkra se semmit - csak járjunk nyitott szemmel és figyeljünk, időnként álljunk meg vagy lassítsunk le egy kicsit, élvezzük ki a pillanatokat, éljük meg őket, éljünk és szeressünk...

A boldogságot ne mástól várd, de még csak ne is egy másik helytől, munkától, sikertől, és különösen ne egy másik testtől. A boldogságot magadban keresd.

Az írónő leírásai gyönyörűek, az események filmként peregtek előttem, a cselekmény pedig ezernyi gondolatot és érzelmet keltett bennem. A kötet szeretetéhez és megértéséhez mindenképpen szükséges egy bizonyos szintű nyíltság és befogadóképesség, mely nélkül sem megérteni, sem megkedvelni, sem elmerülni benne nem fogunk tudni; de kellő nyitottsággal olvasva egy csodás, érzelmileg és lelkileg is sokat adó, gondolkodásra és elmélkedésre ösztönző történetet kaphatunk - én mindenképpen szívből ajánlom! Olvassátok!

Abszolút kedvenc lett!
5/5

A kötetet keressétek a Jaffa kiadó webshopjában vagy a Jaffa Könyvesboltjában!

Mítoszok ködében

... ismét egy közös Sásdi Tamással

2023-ban jelent meg  a NYUSZI, avagy Nyugger Szövetség Íróknak csoport gondozásában a Mítoszok ködében c. antológia e-book formátumban, mely 15 magyar szerző 17 novelláját tartalmazza. A kötetre személy szerint Koppány Tímea novellája miatt figyeltem fel, majd a borító és a fülszöveg is nagyon megfogott, így mikor Tamás nemrég feldobta, mint egy ismételt közös olvasás lehetőségét, rögtön rá is bólintottam!

A Mítoszok ködében a legkülönfélébb mítoszok és legendák világába kalauzol el minket, ahol ismert és ismeretlen históriák elevenednek meg előttünk, és különböző időkbe és helyekre utazhatunk általuk...

mitoszok_kodeben.jpg

Fülszöveg

Hajdanán tábortűz mellett hallgatták az emberek a történeteket titokzatos erőkről, távoli tájaktól, csodatévő vagy pusztító lényekről. A történetekből legenda, a legendákból mítosz született.

E kötettel téren és időn átívelő utazásra hívjuk az olvasót – Mezopotámia vidékeiről indulva, keresztül a dél-amerikai dzsungeleken, Egyiptom titokzatos földjén át, az ősmagyar mondák szárnyán egészen a középkori Japánig.

Utunk során újra felélednek valkűrök, főnixek, nefilimek, a Minótaurosz és az azték Kígyóisten is.

Tizenhét, különböző zsánerű novella bizonyítja be: mítoszok varázsa a mai napig körbevesz bennünket.

A kötetet az egyes novellák tartalmi elemei miatt kizárólag 18 éven felülieknek ajánljuk!

Ez nem szerelem – ezt már nem mondta ki hangosan, szükségtelen az Isteneknek –, ennél sokkal több van közöttük! Egység, harmónia, béke! Magának az életnek az értelme. Mindaz, amire vágynék.

Összességében egy elég vegyes zsánerű, témájú és nívójú kötet, ami nagyrészt tetszett és kellemes kikapcsolódást nyújtott, miközben jókat nevettem vagy épp gondolkodóba estem egy-egy történet olvasása közben és után. Több, eddig számomra ismeretlen szerző írásmódja keltette fel a figyelmem, Koppány Tímea és Boza Anita pedig most sem okozott csalódást, így mindent egybevetve abszolút pozitív érzésekkel és élményekkel fejeztem be ezt a kötetet!

Abszolút kedvenceim A főnixmadár legendája, A Szukkubusz ébredése, a Pokolbéli bús napjaim, A tollaskígyó visszatér, a Tök Izé..., a HIC ERAT! ITT VOLT! és a Valkyrie voltak!
Egy hosszabb történet keretében pedig szívesen olvasnám a Régi isteneket, A Szukkubusz ébredését és a Zsarátnokot, de a Tök Izé... és a Pokolbéli bús napjaim világa és további történései is biztosan mosolyt csalnának az arcomra egy nehéz nap után!

Néhány gondolat a kötet általam kedvelt novelláiról - röviden:

Szemán Zoltán: Régi istenek c. története Irak egyik háborús övezetében játszódik, ahol John egy régészprofesszor társaságában fedezi fel egy ziggurat és a babiloni istenek titkait, miközben élete gyökeresen megváltozni látszik. Ebben a mezopotámiai mítoszban Tiamat és Absu legendája mellett megismerkedhetünk a kegyetlen Mardukkal és az alvilág halhatatlan harcosaival, akik a mai napig köztünk járnak...

Eliza Beth - A főnixmadár legendája egy romantikus köntösbe csomagolt főnixlegenda feldolgozás, mely új alapokra helyezi ezt az általunk ismertnek vélt, ebben a történetben átokká váló mítoszt. Féltékeny és dühödt Főnixünkre Ré, a napisten haragja csap le és bosszúját ellene fordítva emészti el saját tüzében büntetésül, ezzel örök szenvedésre ítélve őt és szerelmét is...

Anita Boza - Fenevadját a Grimm testvérek A méhkirálynő c. meséje ihlette, mely az amazonasi dzsungelbe helyezve kelti életre ezt a sokak által ismert történetet. Az írónő szinte minden kötetében megjelenik valahogy az állatvédés, így nem meglepő módon a Fenevad is eköré a téma köré épül. Brazília és a curipirák törzse megelevenedik a lapokon, Mimiteh által pedig a rossz elnyeri méltó büntetését...

Enic - A Szukkubusz ébredése a szerző előszava szerint egy készülő regényének utószála, melyben egyik szereplője happy endjét teremtette meg. A novellában két szerelem kibontakozása elevenedik meg előttünk, miközben megismerkedhetünk szukkubuszok, inkubuszok és szirének életével, egy jó alapokat kapott fantáziavilággal és egy különc Professzorral, akik a sztori rövidsége ellenére is jól összerakottak, rengeteg potenciált éreztem bennük és nagyon olvastam volna még róluk!

John Caldwell - Pokolbéli bús napjaim c. története a címe ellenére egy humoros, kissé groteszk, szóviccekkel fűszerezett bohózat, amin hihetetlenül sokat nevettem! Főszereplőnk Kerberosz, az Alvilágot őrző 3 fejű kutya (név szerint: Ficsúr, Buksi és Marcang) viszontagságai köré épülő történetben találkozhatunk gyáva istenekkel és félmeztelen héroszokkal, migránsokkal és megkérdőjelezhető kétharmados többséggel, egy Puszpusz nevű agresszív csivavával és egy Jóska nevű varázstükörrel, miközben még Chuck Norris és a rézfa*ú bagoly is megjelenik egy-egy jelenet erejéig, ezzel színesítve ezt a komédiát...

Koppány Tímea - A Tollaskígyó visszatér c. novellája ismét egy igazi, az írónőtől már megszokott társadalmi görbetükör, melynek most Quetzalcoatl, az azték kígyóisten a főszereplője és szemléltetője. Az elfeledett istenség és Matej szemén át jelennek meg előttünk társadalmunk mindennapos és kritikus problémái, mint például a mélyszegénység és az erőszak, melyeket a szerző a szokásos szatirikus stílusában tár elénk, amit én nagyon szeretek!

Remy Dalmore - Tök Izé...-jének középpontjában egy különleges és nem túl étvágygerjesztő alapanyagokból készített pörkölt, és annak bizonyos hozzávalóinak kalandos, kissé morbid beszerzésének momentumai állnak. Nefilimek, törpök, varázslók, sárkányok, trollok, egy Herminátor és egy szakbarbár lehetnek társaink vagy épp ellenségeink, szakácsaink vagy alapanyagaink, miközben ebben a komikummal és nyúlnyállal megfűszerezett fantasztikus világban a feltálalt főétel kérdéses alapanyagai nem várt eseményeket vonnak maguk után...

Farkas Bíborka - Zsarátnok (avagy a múmia-giccs): Ez a kelták druidáit és a múmiákat "összemosó" sztori egy különleges alapot adott ennek a novellának, mellyel egy érdekes fantasztikus lényt létrehozva és főszereplőnk zugíróként írt narrálásával bemutatva nagyon szépen körbejárta a "Mi lett volna, ha..." kérdéskörét. A szerző a történet rövidsége ellenére is részletgazdag leírásokkal operál és a függővég ellenére is tökéletesnek éreztem ezt a lezárást!

Bedő G. Messalina - HIC ERAT! ITT VOLT! a mindig eltűnő fél pár zoknik, műanyag doboztetők, hajgumik és egyéb apróságok eltűnésének örök rejtélyére talált egy lehetséges magyarázatot ebben a novellában; miközben a mesékből már ismert, legendás és varázslatos lények létezésének kérdéseire is egy egészen különleges elméletet  alkotott, melyet Hici elbeszélése által tár az olvasók elé...

Tiszlavicz Mária - Tűz lelke, víz szíve c. legendafeldolgozása egy mágusokkal, szerelemmel, szomorúsággal és árulással átitatott történet, mely egy japán mítoszt, a hashihimét, a víz bosszúálló asszonyát jeleníti meg, miközben a víz harcol a tűzzel, az ész a szívvel, a következményeket pedig az idők végezetéig viselnünk kell..

Szemán Zoltán - Valkyrie c. novellája a skandináv hitvilág isteni nőalakját és az azonos nevű Hitler elleni merényletet is magába foglaló történet, mely egy izgalmas és fordulatos, némi romantikus szállal megfűszerezett mitikus-történelmi egyveleget alkot, ami szokatlan témakeveredése ellenére is a kötet egyik legjobb története!

4/5

Felkészült a világ az újra, a másra? Túl tud-e lépni az emberiség a saját korlátain, lemond-e birtoklási- és hatalomvágyáról, vagy a Hic Eratok újra kalitkában találják magukat? Talán a yeti sem véletlenül rejtőzködik, ahogy Nessie is köszöni szépen, de jól elvan Skócia egyik hűs tavának mélyén.

Sásdi Tamás véleményét a kötetről itt találjátok!

süti beállítások módosítása