Recenzió: Eve Rigel - Lien

November 14-én jelent meg Eve Rigel Lien c. regénye e-book formátumban a Trivium Egyesületnél.
Az írónő még november elején kért fel a könyv elolvasására, amire a fülszöveg és a borító alapján boldogan igent mondtam! Az első könyvem tőle, de biztosan nem az utolsó!

Éva többek között a Trivium Egyesület elnöke, író, szerkesztő és a TESZ oktatója, valamint a saját és az egyesület borítóinak nagy részét is Ő készíti. Az Eve Rigel írói név mellett Nora Westlake és Danny Graver neveken is jelentek meg művei.

A Lien egy military science fiction, melynek színtere a Dhaor bolygó; főhősei Narval Avery őrnagy, a nazharin: Lien és Davina; időben pedig a 2900-as években járunk.

Íme, a borító, ami szerintem gyönyörű lett - ráadásul az írónő tervezte

318943168_5849582685087861_3597946440396114419_n.jpg

Fülszöveg

Narval ​Avery, az Egyesített Haderő őrnagya, néhány társával együtt otthagyja az egységét, és csatlakozik a ganjuri ellenállókhoz. A háború már több mint tizenöt éve tart a Dhaor bolygón, és az embereken kívül a többi faj is érintett benne. Narval a társaival együtt rendszeres időközönként élelmet, vizet és gyógyszereket csempész át a császári fővárost körbekerítő blokádon, hogy segítsék a város katakombáiban nyomorúságos körülmények között tengődőket.
Egy nap Narvalt felkeresi egy ismeretlen lány, és nagyon különös megbízást ad neki. Egy héten belül át kell juttatnia őt a blokádon Ganjurba, amikor pedig elvégezte, amiért megy, meg kell ölnie. A lány kérése komoly fejtörést okoz Narvalnak, de végül elvállalja a feladatot. Amikor a társaival együtt elindulnak Ganjur felé, még nem tudják, hogy az életük teljes egészében megváltozik, és olyan lavinát indítanak el, ami elpusztíthatja a bolygó több milliárdnyi lakosságát.
Ki lehet az ismeretlen lány, és miféle titkokat rejteget?
Miért akar egy héten belül bejutni Ganjurba?
Miért akarja, hogy a végén Narval megölje őt?
A történet végigvezeti az olvasót Dhaor sajátos világán, miközben megmutatja neki, hogy egy katona életében mennyire fontos a becsület, a hűség és a bajtársiasság, de megismerheti az árulást, a gonoszságot és a szenvedést is, mire eljut a végjátékig.

A regény a military science fiction és az űropera legjobb hagyományait ötvözi, mégis újszerű és egyedi.

– Fiúk, rossz előérzetem támadt – jelentette ki Jayden. – Szerintem igyuk meg a maradék tequilát!

A történet eleje számomra kicsit lassan indult be, de kb. a könyv harmadától a sztori pörgött rendesen, és ahogy haladtam vele egyre jobban beszippantott - az utolsó fejezeteknél már le sem bírtam tenni, egyszerűen muszáj volt végigolvasnom!
Az írónő mindig tudott csavarni egyet az eseményeken, folyamatosan rukkolt elő olyan fordulatokkal, amikre abszolút nem számítottam! 

A történet több szálon fut, több karakter nézőpontjából követhetjük végig az eseményeket - mindezt követhető módon megírva.
Nagyon tetszett Éva írásmódja, ahogy a cselekményt, a világot és a karaktereket felépítette. A Dhaor a 3 holdjával, a császári palotával, idegen lényekkel és kiborg proxinokkal egy teljesen más világba kalauzolja az olvasót...

Lien a nagy titokzatosságával ugyan kicsit idegesített, de alapvetően egy nagyon is pozitív karaktere a könyvnek. A végén nagyrészt megértettem, miért is titkolózott ennyire - bár azért nagyban megkönnyítette volna szereplőink dolgát, ha nem mindent az utolsó utáni pillanatban árul el...
Davina nagyon megfogott, minél több részt olvastam az ő szemszögéből, annál jobban tudtam vele azonosulni - aki ismer, az tudja, hogy én elég nehezen jövök ki a női karakterekkel, de -, az ő személyével valahogy sikerült egy hullámhosszra kerülnöm...
Narvalt és a csapatot is nagyon megkedveltem, Mashito és Chris maximálisan kedvenc lett!
A káromkodások abszolút helyénvalónak tűntek, a katonai élet velejáróinak, ahogy a folyamatos harcok is.

A végén kapunk egy befejezést, ami önmagában is megállja a helyét, de én szívesen olvasnám tovább szereplőink sorsát...
- Vajon találkozunk vele még ebben az életben?

És mi?

Összességében egy izgalmas, pörgős, disztópikus katonai sci-fi, tele titkokkal és misztikummal.
Ajánlom azoknak, akik egy eseménydús, fordulatos olvasmányra vágynak! 

 

Köszönöm szépen az írónőnek mégegyszer, hogy elküldte nekem a kötetet!

4,5/5

A Lient karácsonyi akcióban most 20% kedvezménnyel megvásárolhatjátok a Trivium webshopjában epub és mobi formátumban is:
Az írónő a facebook és az instagram oldalán pedig most egy hihetetlenül szuper akciót hirdetett meg Karácsonyra!
Az idén megjelent e-könyvei (Lien és Kelepce) mellé most ingyen a kosaratokba tehetitek bármelyik másik e-book regényét, vagy a kettő mellé még két kötetét - ne hagyjátok ki!
A Lien már elérhető a DiBookon is:
Illetve folyamatosan lesz elérhető különböző webshopokban!

 

Hatvanévesen, túl a küzdelmes évtizedeken már egészen másként látom az életet, mint a harmincas-negyvenes éveimben. Újra fontosnak és erősnek érzem magam, olyan embernek, aki bármit meg tud valósítani, amit kigondol. Mostanra a kérdés már nem az, hogy meg tudom-e tenni, hanem az, hogy meg akarom-e.

Eve Rigel írói oldala – Regények, novellák, írástechnika, fantasy, sci-fi, krimi