Fredrik Backman - Az ember, akit Ovénak hívnak

Ez a könyv valami eszméletlen hitelességgel adja át, hogy milyen is a mai világunk, mennyire a kütyükre hagyatkoznak az emberek és néhányan mennyire képtelenek a legalapvetőbb dolgokkal is boldogulni!
Tömény társadalomkritika, aminek minden szavával egyet tudok érteni!

Egy érzelmi hullámvasút, ami egészen a lelkünk, szívünk mélyéig hatol! Az utolsó fejezetet és az epilógust eléggé megkönnyeztem!

ove.jpg

Az alapsztori nem egyedi - jó néhány könyv alapja a gyászt feldolgozni nem tudó emberek életuntsága, fásultsága, másoktól való elidegenedése (az alapból antiszociális emberekről már nem is beszélve), akár öngyilkossági hajlama is; de ez a könyv annyira jól lett megírva, hogy teljesen át tudtam érezni Ove érzéseit.
Fordulatok nem igazán akadnak a könyvben, inkább kiszámítható volt, de azért mindig történt valami, amit ha előre tudtunk is és kliséből sem volt hiány, valahogy mégis olvastatta magát.

Ove egy szabályszerető és szabálykövető gyakorlati ember, aki ebben az új világban nagyon nem találja a helyét. Munkahelyéről elküldik, Sonja sincs már mellette - a napi rutin megszűnésével és a feladatnélküliséggel pedig úgy érzi, nincs értelme az életének. Ha ebbe jobban belegondolunk és szétnézünk kicsit magunk körül láthatjuk, hogy nem egy és nem kettő ember akad (akár kis falunkban, akár kicsit távolabbi ismertségi körünkben), aki miután elveszti munkahelyét, nyugdíjba vonul, esetleg még élete társát is elveszti, néha lassabban, néha egész hirtelen, de elszigetelődik, betegségek jelennek meg nála és előbb vagy utóbb, de a cél, feladat és társ nélküli élet "megöli"...

A mellékszereplők szintén szerethetőek, akármilyen klisésre is sikeredtek. A dagi szomszéd srác, Jimmy, aki számítógép függő; Parvaneh, és vele az új család a szomszédból, akik szó szerint meghalni sem hagyják és új családjává válnak a morcos Ovénak; Rune és Anita a múltból - ők teszik a könyvet számomra életszerűvé.

Összességében a közhelyek ellenére vagy pont azért, de egy nagyon jól megírt, letehetetlen könyvet kaptam, ami szerintem nagyon is jól tükrözi a mai valóságot! 
Első könyvem az írótól, de biztosan nem az utolsó! Kedvenc lett!

5/5