Recenzió: Császi Zsüliet - Zeusz titkai

2022-ben jelent meg a Smaragd Kiadó gondozásában Császi Zsüliet regénysorozatának első kötete, a Zeusz titkai, mely egy izgalmas és rejtélyes kalandra hívja az olvasóit a Theátrum színfalai mögé...

A Zeusz titkai egy több idősíkon játszódó, titkokkal és izgalmakkal teli történet némi romantikával fűszerezve; mely betekintést enged egy színházi társulat mindennapjaiba, színfalak előtti és mögötti drámáiba és szereplőink valódi jellemébe; miközben Nelli elfeledett múltjának darabkáit igyekszünk megtalálni és a helyére rakni, mielőtt túl késő lenne...

csaszi_zeusz_titkai.jpg

Köszönöm szépen Zsüliet itt is, hogy megtiszteltél a bizalmaddal és elküldted nekem a köteteket!

Fülszöveg

A menekülő főszereplő, hogy kitöltse az amnéziája miatt benne lévő üres teret, álnéven munkát vállal egy színdarab statisztájaként. Nem is sejti, hogy a Theatrum sokkal több, mint rejtőzködésének egy állomása.
Idővel minden szál itt ér össze, amit ő még nem képes átlátni, és törekvését a múlt felidézésére régi szerelmének felbukkanása még jobban összekuszálja.
Amikor már úgy érzi, sikerülhet megtalálnia régi önmagát, és zaklatott menekülését egy időre elfelejteni, rátalálnak. De nem azok, akikre számított. Elárulták!
A fiatal orvosnőnek, aki korszakalkotó tudományos áttörést ért el a gyógyításban, egyszerre kell megküzdenie elfeledett múltjának megtalálásával és a számára ismeretlen üldözőkkel. Régi szerelmével való sorsszerű találkozása reménnyel tölti el, mégis döntenie kell:
Kiben bízhat? Kire számíthat?

Én azt gondolom, hogy az életben jobb megtenni dolgokat, és utána megbánni, mint nem megtenni, és azt megbánni. Mert ha megbánsz valamit, azt utána feldolgozod (…) De ha nem teszed meg, és később megbánod, na az örökre ott lebeg a fejed felett, mint Damoklész kardja, és felőröl. Soha nem szabadulsz meg tőle.

Ez a főként a színtársulati élet köré épülő, mégis mélyebb gondolatokat és hatalmas titkokat rejtő történet üde színfoltja lett az olvasmánylistámnak, eddig még ugyanis nem találkoztam hasonló alapsztorival - ugyanakkor szerintem abszolút reálisan mutatta be mind a Theátrum, mind a karakterek életét és igazi valóját a szerző. A nem éppen makulátlan (elő)életű szereplők hitelesek voltak számomra, a viselkedésük, botlásaik, meggondolatlan tetteik vagy épp hirtelen haragjuk emberivé tették őket, ahogy a dialógusokat is teljes mértékben valósághűnek éreztem. A váltott nézőpontok nagyon jól színesítették; az ismeretlen veszély elöli menekülés, a titkok és a sorsszerű összefonódások pedig izgalmassá is tették ezt az egyébként sem mindennapi, fordulatos regényt.

A történet több szálon fut, melyben a Theátrum tagjainak élete mellett már az első lapokon egy menekülés kellős közepébe csöppenünk, ahol a legnagyobb rizikót és fenyegetettséget az jelenti, hogy nem tudjuk ki elől kell elrejtőznünk és kiben is bízhatunk. A fő vonal ebben a kötetben eleinte inkább a színház és a szereplők bemutatása és megismerése, egyre előrébb haladva a könyvben viszont fokozatosan veszi át a főbb hangsúlyt a Nelli múltjával és jelenével összefüggő bonyodalom és nyomozás, melyek egyre több fordulattal és egyre több titokkal lepik meg az olvasót.

Az alapsztori jól kidolgozott, a krimi szál szépen simul bele a történetbe, a cselekmény halad, az események logikusan követik egymást, a szereplők validak és jól összerakottak. Az időbeli ugrások nem zavarosak vagy zavaróak, könnyen váltottam közöttük; a karakterek sokszínűségét és megismerését pedig nagyon élveztem!

(...) teljesen mindegy, istenek vagy halandók vagyunk, ugyanazokkal az érzésekkel és problémákkal küzdünk, csak egy kicsit másképp, és máshogy éljük meg.

Összességében egy gördülékeny stílusban megírt, emberi szereplőkkel és érzésekkel teli történet, ami amellett, hogy egy érdekes világot mutat be, szórakoztat és kikapcsol; teljesen magával is ragad - és már nyúlsz is a folytatásért, ahogy azt én is tettem...

Köszönöm, hogy olvashattam!
4,5/5

Hamarosan érkezem A múlt fogságában c. kötetről írt véleményemmel is (:

Addig is a Zeusz titkait beszerezhetitek:
https://smaragdkiado.hu/termek/csaszi-zsuliet-zeusz-titkai/

A Bárányfelhők közt libabőr c. verseskötetéről írt véleményemet pedig itt találjátok!