Rohoska István - Életek tanúja

Május 15-én jelent meg Rohoska István: Életek tanúja c. lélektani családregénye a Trivium Egyesület gondozásában, mely a Trivium Egyesület Szemináriuma Hogyan írjunk regényt? IV. online regényíró képzés nyertes kötete lett.

Az Életek tanúja az író első regénye, mely egy elgondolkodtató és szép történet a családról, a sorsról és a sorsszerűségről - egy kis természetfelettivel megfűszerezve.

Ez a történet nagy meglepetést okozott nekem - abszolút pozitív értelemben, ugyanis nem gondoltam volna, hogy ennyire a hatása alá kerülök... Ritkán olvasok családregényt, de ez a kötet valahogy vonzott magához, a borítója és a fülszövege is nagyon megfogott, így örömmel fogadtam, mikor Évi és a Kiadó elküldte nekem a kötetet!

screenshot_20230627_091743_com_instagram_android_edit_542081315518325.jpg

Borító: Czinkos Éva

Fülszöveg

Ezerkilencszáznyolcvan január elsején megszületett Tési János. Apja, aki aznap töltötte be a huszadik évét, szeretettel nézett rá.
– Fiú! – újságolta büszkén az apjának. Arca csak úgy sugárzott a boldogságtól.
Tési János hajjal és egy foggal született.
– Pont, mint az apja – mosolygott Tési János anyja. – Az is foggal és hajjal született.
.
Tési János családjában így történt már számtalan generáció óta. Nem sokban különböznek ők másoktól, akik szintén hosszú-hosszú ideje a faluban élik mindennapjaikat, azonban…
A gyakorta szürreális, álomszerű, megfoghatatlan helyszíneken játszódó, népmesei elemekkel, történésekkel átszőtt események hátterében legtöbbször a család titokzatos távoli rokona, Nalatrok bácsi áll, aki állítása szerint mindig valamiféle kölcsönt törleszt, amire a család sokszor nem is emlékszik… aki rendszerint felbukkan, amikor kell, és önzetlenül segíti a családot… és akiről sohasem tudják, igazából mikor érkezett, mégis mindig, mindenhol ott van.
A generációkon átívelő családregény egy furcsamód ismeretlen, ám helyenként mégis ismerős valóságba enged belepillantást, amivel kiragadja az olvasót a szürke, monoton hétköznapok börtönéből.
Elvarázsol és elgondolkodtat. Utánozhatatlan, egyedi hangulatot teremt.
– És mennyivel szebb, ami le van bennük írva – felelte elrévedve Nalatrok bácsi. – A betűk mögött felsejlenek a valamikori életek, sorsok, amiket ma már csak úgy át tudsz pörgetni az ujjaid közt. Ez vár, bizony, mindannyiunkra.
A könyvben egy öt generációt felölelő családtörténetet olvashatunk, ahol többek között megismerhetjük Tési Jánosékat és Nalatrok bácsit, mindeközben pedig egy kicsit misztikus, ugyanakkor nagyon is valóságos világba csöppenhetünk. Nagyon szerettem ezeket az élettörténeteket olvasni, minden generáción érezni lehetett az akkori kor hangulatát, a generációk közti különbségeket és hasonlóságokat, a sorsszerűséget és magát az életet.

 

A történet lassan bontakozik ki és épül fel, de nekem pont ezért tetszett - hagyott gondolkodni és érezni, az adott korban és világban elmerülni. Nalatrok bácsi meséi felelevenítették néhai anyai nagymamám történeteit, amiket nagyon imádtam kiskoromban hallgatni. Jó néhányra a mai napig emlékszem, mert többször is elmeséltettem vele őket, annyira megragadták a figyelmem és a képzeletem. Hihetetlenül jó volt az a nosztalgikus érzés, amit olvasás közben éreztem!

 

Szereplőink kellő részletességgel kidolgozottak, könnyen azonosulni tudtam velük. Az alaptörténet jól felépített és életszagú, az események logikusan követik egymást, a misztikum kellően adagolt. A rejtélyből a szerző annyit fed fel, amennyiből megértjük a dolgokat, ám képzeletünkre is hagy jó néhány gondolatot. Nalatrok bácsi "titkát" gyorsan felfedtem, ám Lahmen úr kiléte jó ideig rejtve maradt előttem...
Az ottani nap minden sugarát ismeri, hiszen az sütötte útját, mikor járni tanult; az ottani eső mosta el ezeknek a bátortalan lépteknek a nyomait; az ég kékje vagy bíbora nem tartogathat számára meglepetést, mert minden árnyalatát látta már; a kátyúkat és gödröket a lényébe ivódott ösztönnel ugorja és lépi át, hiszen léteznek, mióta ő is létezik; az embereknek nem csak a nevét, de a múltját és életét is ismeri, ahogy az ő minden tulajdonságát, minden erényét és gyarlóságát is ismeri mindenki, hiszen ő is egy közülük, végtagja egy időtlenül idős, mindig megfiatalodó, folyamatosan változó testnek.
Összességében egy szépen megírt, tartalmas, olvasmányos, természetfeletti elemekkel megtűzdelt családregény, ami mindamellett, hogy egyszerűen jól esik olvasni, gondolkodásra is késztet.
Ajánlom mindazoknak, akik szeretnek elmélyedni a történetben és elmélkedni olvasmányaikon!
Köszönöm, hogy olvashattam!
4,5/5

 

img_20230627_072632_edit_537040454978990.jpg

Hiszed-e vagy sem, így volt, s ha így volt, hát jól volt.

A könyvet keresd a webshopban: https://triviumnet.hu/termekek/eletek-tanuja-nyomtatott/

A Líránál: https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/eletek-tanuja?fbclid=IwAR32PaRRNLHj0stsvmEfTpAsnK7BVzMxYYjTQytvhKM-VgopkpxQv1MUgcI

Már e-bookban is beszerezheted a kiadónál 20% kedvezménnyel!
epub: https://triviumnet.hu/termekek/eletek-tanuja-epub/
mobi: https://triviumnet.hu/termekek/eletek-tanuja-mobi/

Az e-könyv megvásárolható lesz az eKönyv Magyarország, diBook, Bookline, Libri, Álomgyár, Book24, Apple, iBooks, Google Play, Kobo, Publishdrive oldalain is.

A kiadó interjúja a győztessel: https://triviumnet.hu/2022/04/04/trivium-egyesulet-szeminariuma-iv-interju-a-gyoztessel-rohoska-istvannal/