Recenzió: Stian Skald - Az elveszett aranyváros keresése

Avalantia 1.

2018-ban jelent meg először, majd idén második kiadásban is Stian Skald: Az elveszett aranyváros keresése c. fantasy kisregénye az Underground kiadó gondozásában, mely Avalantia c. trilógiájának első kötete.
A gyönyörű borítók és a kalandra hívó fülszövegek alapján rögtön igent mondtam Viktor recenziós megkeresésére - amit itt is nagyon köszönök Neki!

stian_skald_1.jpg

Fülszöveg

Üdvözöllek, messzi égtáj hírnöke!

A világ, melynek kapuját most kitárom előtted más, mint amiben eddig éltél. Olyan teremtmények lakják e földet, amelyeket a legtöbben csak a mesék és babonák világából ismernek. Itt viszont eme történetek is valóságosak, a bennük lévő mágia pedig nem csupán szemfényvesztés, hanem a tudományok és művészetek legmagasabbika. Forrása a körülöttünk örvénylő arkán, mely egykor e földrész hegyeit és tájait megformálta. Lépj hát be e csodákkal teli világba és fedezd fel annak legrejtettebb zugait is!

De figyelmeztetlek! Aki egyszer a vándorok útjára lép és megízleli az igazi szabadságot, akár örökké a rabjává válhat ennek az életnek. Vezessen térkép vagy a vakszerencse, többé nem lesz maradásod. Bármerre is indulj, kalandok várnak rád és olykor a veszély is útitársként szegődik majd hozzád. Dönts hát szándékod szerint, s ha végül nem fordulsz vissza, úgy üdvözöllek Avalantiában!

 A világ nem az, amit te a kőtornyod, én pedig a palotám ablakából láttunk. A világ sokkal nagyobb, szélesebb, mint gondolnánk és csak arra vár, hogy felfedezzük. Ez a mi történetünk.

A kötet rövidsége ellenére hihetetlenül sok kalandban lehet részünk, míg Avalantiából útra kelve Mulmirian felfedezésére indulunk. A képies leírásoknak hála mi is szereplőinkkel együtt fedezzük fel a teremtett világ ismert és ismeretlen tájait, veszélyeit és fantasztikus lényeit. A legendás aranyvárosba vezető utunk során társakat szerzünk és veszítünk el, miközben egy mágikus térképet és Aluntas álmait követve igyekszünk megtalálni Mulmiriant, melynek létezése máig sem bizonyított...

Csapatunk tagjai elég különbözőek, mindegyikük motivációja más és más, céljuk viszont közös: megtalálni az elveszett aranyvárost. Felfedezőinket szépen lassan kezdjük megismerni, mindig egy kicsit többet tudva meg róluk és a múltjukról, miközben érezzük, hogy sokkal több rejlik bennük, mint amit mi elsőre gondolnánk, és korántsem tudunk meg róluk mindent ebben a kötetben...
Vezetőjük Aluntas, az egykori harcos, aki egy véletlen találkozásnak köszönhetően küldetésének tekinti Mulmirian mielőbbi megtalálását, melyben társai, Seldoran és Farrun is vele tartanak. Seldoran karaktere számomra picit hiányos maradt, indíttatásai homályosak, tettei pedig kicsit érthetetlenek voltak, még gyermekkora ismeretében is. Farrun viszont titokzatossága ellenére (vagy pont azért) egy érdekes szereplő volt végig, szerintem sokkal kidolgozottabb és validabb, mint Seldoran, közelebb is került hozzám; és kíváncsian várom, mit tartogat még nekünk kalandorunk a folytatásban. Maugis, "a Fortélyos" egy kissé különc, de leleményes varázslótanonc, akit a történetben előre haladva egyre jobban megkedveltem, miközben vele együtt kezdtem hinni abban, hogy talán mégsem egy délibábot kergettünk, mikor az aranyváros keresésére indultunk. Az általa megjelenített varázslóvilág eddig nagyon tetszett, de biztos vagyok benne, hogy akadnak még a tarsolyában mágikus meglepetések és sokkal több a karaktere, mint amit eddig felfedett előttünk.

A kötet fantasztikus lényei között akadnak mesebeli és mitológiai szerzetek is, akik segítik vagy épp hátráltatják utazóinkat, miközben legendáik, történetük és életük egy részét mi is megismerhetjük. A legérdekesebb teremtmények számomra a Farkasszellem gyermekei, a rigmulok voltak - Northas karakterében elég sok potenciált látok még -, de akadtak itt törpék, gnollok és monocéroszok is. 

A könyv eleji versbetét és az elválasztó illusztrációk nagyon tetszettek, a cselekmény tartalmas és logikusan felépített, az események zajlanak, a sztori fordulatos. Az írói stílus és írásmód lényegretörő, nincs túlírva vagy túlmagyarázva, mégis kellően olvasmányos és kidolgozott volt számomra a történet és a világ is.

Talán mindannyiunk múltjában van olyan, amivel még nem tudtunk elszámolni.

Az elveszett aranyváros keresése nagyon gyorsan beszippantott és néhány óra alatt ki is olvastam - egy izgalmas és kalandos fantasy, mely megismertet minket Avalantia világával és tájaival, miközben kellő alapot és hangulatot teremt a trilógia folytatásához. A lelkek kútjára és A nemszületettre már nagyon kíváncsi vagyok, hamarosan sorra is kerítem mindkettőt!

Köszönöm, hogy olvashattam!
4,5/5

A kötetet beszerezhetitek:

Líra

Bookline

Alexandra

Rukkola

Jó könyvek

Új könyvek