Recenzió: Ripp Gábor (szerk.) - Alternatív honfoglalás

Idén áprilisban jelent meg a Trivium Egyesület gondozásában az Alternatív honfoglalás c. e-könyves antológia, mely a tavaly meghirdetett, azonos című novellaíró pályázat 6 legjobb művét tartalmazza. 

A kötetre konkrétan a pályázat kiírása óta kíváncsi vagyok, így boldogan fogadtam Évi ismételt recenziós megkeresését, amit itt is nagyon szépen köszönök Neki!

alternativ_honfoglalas.jpg

A borító Czinkos Éva munkája

Fülszöveg

Képzeljük ​el, hogy annak idején a magyarok bejövetele a Kárpát-medencébe nem az eddigi ismereteink szerint történt. Képzeljünk el egy alternatív valóságot, amelyben őseink esetleg nem az általunk ismert időszakban foglaltak hont, esetleg gyökeresen másképp történt a területek birtokba vétele, mint ahogy azt a történészek állítják, esetleg nem is telepedtek meg itt annak idején, hanem továbbmentek (közelebb-távolabb) valamelyik irányba… vagy esetleg nem is hajszálpontosan azoknak a történelmi személyiségeknek köszönhetjük hazánk létét, akiknek ezt jelenleg büszkén valljuk. Egyszóval: mi lett volna, ha…?
Mi minden lett volna más akkoriban és az elkövetkező évszázadok során, esetleg mi minden lenne más napjainkban, országhatáron belül és kívül? Miként alakult volna a történelem, miként alakult volna a nemzet múltja, jelene és jövője egy fiktív módon lezajlott honfoglalás esetében?

Ezekre a kérdésekre adja meg a választ a pályázat 6 legjobb írása, amelyek az „Alternatív honfoglalás” című antológiában e-könyves formátumban jelennek meg.

Szilágyi Heléna - A szarvas útja

 Az aprócska fénynyaláb irányába rohant, a hazafelé vezető csapáson. Mint amikor a pirkadat legelső, bizonytalan fénysugara átlépi a horizontot, úgy derengett fel előre egyre tisztábban, egyre élesebben a jurta és két alak sziluettje.

Szilágyi Helénától már több novellát is olvastam, amiket nagyon szerettem, így örömmel láttam a nevét az antológia szerzői között! Az írónő gyönyörűen és képiesen ír, az eddig Tőle olvasott írások mindig nagyon megfogtak és nem volt ez másként A szarvas útjával sem!

A történet alapja A csodaszarvas legendája, melyet Heléna egy teljesen más megvilágításban, némi misztikummal fűszerezve mutat be nekünk. Erdőn, mezőn és ingoványon át követhetjük nyomon Eneth és Emese sorsának alakulását, valamint Hunor és Magor kalandos honfoglaló útját. A szarvas útjában szerepet kap még a családi összetartás és összetartozás, az önmagunkhoz és a sajátjainkhoz való hűség, miközben egy varázslattal teli, fantasztikus felfedező utazásra indulhatunk szereplőinkkel...

Némethy Alexandra - A táltosasszony legendája

 Ez a föld sok gazdát látott, és még több vért ivott, mígnem a fái kiszáradtak, a füvei elporladtak, és a vizei beszennyeződtek.

A táltosasszony legendája egy gyönyörűen megírt, táltosokkal, harcokkal, frankokkal, utazással és varázslattal teli novella, amit én nagyon olvastam volna még tovább!

Alexandra nagyon szépen építette fel és tárta elénk egy olyan alternatív honfoglalás történetét, melyben népünk múltjának táltosai kiemelkedő és fontos szerepet töltenek be a magyarság életének és a vezérek döntéseinek alakulásában és alakításában. A sztori rövidsége ellenére Becse, Csillag és Szilas karakterei nagyon a szívemhez nőttek, az eseménydús cselekmény pedig a varázslattal és a természetközeliséggel együtt teljesen magába szippantott! A mágia, a jövő fürkészése, a béke vágya és az elém tárt fiktív múlt a gyönyörű írásmóddal karöltve egyszerűen levett a lábamról; és szívesen merültem el ebben a számomra nem mindennapi és csodás történetben! Abszolút kedvencem lett!