Mítoszok ködében

... ismét egy közös Sásdi Tamással

2023-ban jelent meg  a NYUSZI, avagy Nyugger Szövetség Íróknak csoport gondozásában a Mítoszok ködében c. antológia e-book formátumban, mely 15 magyar szerző 17 novelláját tartalmazza. A kötetre személy szerint Koppány Tímea novellája miatt figyeltem fel, majd a borító és a fülszöveg is nagyon megfogott, így mikor Tamás nemrég feldobta, mint egy ismételt közös olvasás lehetőségét, rögtön rá is bólintottam!

A Mítoszok ködében a legkülönfélébb mítoszok és legendák világába kalauzol el minket, ahol ismert és ismeretlen históriák elevenednek meg előttünk, és különböző időkbe és helyekre utazhatunk általuk...

mitoszok_kodeben.jpg

Fülszöveg

Hajdanán tábortűz mellett hallgatták az emberek a történeteket titokzatos erőkről, távoli tájaktól, csodatévő vagy pusztító lényekről. A történetekből legenda, a legendákból mítosz született.

E kötettel téren és időn átívelő utazásra hívjuk az olvasót – Mezopotámia vidékeiről indulva, keresztül a dél-amerikai dzsungeleken, Egyiptom titokzatos földjén át, az ősmagyar mondák szárnyán egészen a középkori Japánig.

Utunk során újra felélednek valkűrök, főnixek, nefilimek, a Minótaurosz és az azték Kígyóisten is.

Tizenhét, különböző zsánerű novella bizonyítja be: mítoszok varázsa a mai napig körbevesz bennünket.

A kötetet az egyes novellák tartalmi elemei miatt kizárólag 18 éven felülieknek ajánljuk!

Ez nem szerelem – ezt már nem mondta ki hangosan, szükségtelen az Isteneknek –, ennél sokkal több van közöttük! Egység, harmónia, béke! Magának az életnek az értelme. Mindaz, amire vágynék.

Összességében egy elég vegyes zsánerű, témájú és nívójú kötet, ami nagyrészt tetszett és kellemes kikapcsolódást nyújtott, miközben jókat nevettem vagy épp gondolkodóba estem egy-egy történet olvasása közben és után. Több, eddig számomra ismeretlen szerző írásmódja keltette fel a figyelmem, Koppány Tímea és Boza Anita pedig most sem okozott csalódást, így mindent egybevetve abszolút pozitív érzésekkel és élményekkel fejeztem be ezt a kötetet!

Abszolút kedvenceim A főnixmadár legendája, A Szukkubusz ébredése, a Pokolbéli bús napjaim, A tollaskígyó visszatér, a Tök Izé..., a HIC ERAT! ITT VOLT! és a Valkyrie voltak!
Egy hosszabb történet keretében pedig szívesen olvasnám a Régi isteneket, A Szukkubusz ébredését és a Zsarátnokot, de a Tök Izé... és a Pokolbéli bús napjaim világa és további történései is biztosan mosolyt csalnának az arcomra egy nehéz nap után!

Néhány gondolat a kötet általam kedvelt novelláiról - röviden:

Szemán Zoltán: Régi istenek c. története Irak egyik háborús övezetében játszódik, ahol John egy régészprofesszor társaságában fedezi fel egy ziggurat és a babiloni istenek titkait, miközben élete gyökeresen megváltozni látszik. Ebben a mezopotámiai mítoszban Tiamat és Absu legendája mellett megismerkedhetünk a kegyetlen Mardukkal és az alvilág halhatatlan harcosaival, akik a mai napig köztünk járnak...

Eliza Beth - A főnixmadár legendája egy romantikus köntösbe csomagolt főnixlegenda feldolgozás, mely új alapokra helyezi ezt az általunk ismertnek vélt, ebben a történetben átokká váló mítoszt. Féltékeny és dühödt Főnixünkre Ré, a napisten haragja csap le és bosszúját ellene fordítva emészti el saját tüzében büntetésül, ezzel örök szenvedésre ítélve őt és szerelmét is...

Anita Boza - Fenevadját a Grimm testvérek A méhkirálynő c. meséje ihlette, mely az amazonasi dzsungelbe helyezve kelti életre ezt a sokak által ismert történetet. Az írónő szinte minden kötetében megjelenik valahogy az állatvédés, így nem meglepő módon a Fenevad is eköré a téma köré épül. Brazília és a curipirák törzse megelevenedik a lapokon, Mimiteh által pedig a rossz elnyeri méltó büntetését...

Enic - A Szukkubusz ébredése a szerző előszava szerint egy készülő regényének utószála, melyben egyik szereplője happy endjét teremtette meg. A novellában két szerelem kibontakozása elevenedik meg előttünk, miközben megismerkedhetünk szukkubuszok, inkubuszok és szirének életével, egy jó alapokat kapott fantáziavilággal és egy különc Professzorral, akik a sztori rövidsége ellenére is jól összerakottak, rengeteg potenciált éreztem bennük és nagyon olvastam volna még róluk!

John Caldwell - Pokolbéli bús napjaim c. története a címe ellenére egy humoros, kissé groteszk, szóviccekkel fűszerezett bohózat, amin hihetetlenül sokat nevettem! Főszereplőnk Kerberosz, az Alvilágot őrző 3 fejű kutya (név szerint: Ficsúr, Buksi és Marcang) viszontagságai köré épülő történetben találkozhatunk gyáva istenekkel és félmeztelen héroszokkal, migránsokkal és megkérdőjelezhető kétharmados többséggel, egy Puszpusz nevű agresszív csivavával és egy Jóska nevű varázstükörrel, miközben még Chuck Norris és a rézfa*ú bagoly is megjelenik egy-egy jelenet erejéig, ezzel színesítve ezt a komédiát...

Koppány Tímea - A Tollaskígyó visszatér c. novellája ismét egy igazi, az írónőtől már megszokott társadalmi görbetükör, melynek most Quetzalcoatl, az azték kígyóisten a főszereplője és szemléltetője. Az elfeledett istenség és Matej szemén át jelennek meg előttünk társadalmunk mindennapos és kritikus problémái, mint például a mélyszegénység és az erőszak, melyeket a szerző a szokásos szatirikus stílusában tár elénk, amit én nagyon szeretek!

Remy Dalmore - Tök Izé...-jének középpontjában egy különleges és nem túl étvágygerjesztő alapanyagokból készített pörkölt, és annak bizonyos hozzávalóinak kalandos, kissé morbid beszerzésének momentumai állnak. Nefilimek, törpök, varázslók, sárkányok, trollok, egy Herminátor és egy szakbarbár lehetnek társaink vagy épp ellenségeink, szakácsaink vagy alapanyagaink, miközben ebben a komikummal és nyúlnyállal megfűszerezett fantasztikus világban a feltálalt főétel kérdéses alapanyagai nem várt eseményeket vonnak maguk után...

Farkas Bíborka - Zsarátnok (avagy a múmia-giccs): Ez a kelták druidáit és a múmiákat "összemosó" sztori egy különleges alapot adott ennek a novellának, mellyel egy érdekes fantasztikus lényt létrehozva és főszereplőnk zugíróként írt narrálásával bemutatva nagyon szépen körbejárta a "Mi lett volna, ha..." kérdéskörét. A szerző a történet rövidsége ellenére is részletgazdag leírásokkal operál és a függővég ellenére is tökéletesnek éreztem ezt a lezárást!

Bedő G. Messalina - HIC ERAT! ITT VOLT! a mindig eltűnő fél pár zoknik, műanyag doboztetők, hajgumik és egyéb apróságok eltűnésének örök rejtélyére talált egy lehetséges magyarázatot ebben a novellában; miközben a mesékből már ismert, legendás és varázslatos lények létezésének kérdéseire is egy egészen különleges elméletet  alkotott, melyet Hici elbeszélése által tár az olvasók elé...

Tiszlavicz Mária - Tűz lelke, víz szíve c. legendafeldolgozása egy mágusokkal, szerelemmel, szomorúsággal és árulással átitatott történet, mely egy japán mítoszt, a hashihimét, a víz bosszúálló asszonyát jeleníti meg, miközben a víz harcol a tűzzel, az ész a szívvel, a következményeket pedig az idők végezetéig viselnünk kell..

Szemán Zoltán - Valkyrie c. novellája a skandináv hitvilág isteni nőalakját és az azonos nevű Hitler elleni merényletet is magába foglaló történet, mely egy izgalmas és fordulatos, némi romantikus szállal megfűszerezett mitikus-történelmi egyveleget alkot, ami szokatlan témakeveredése ellenére is a kötet egyik legjobb története!

4/5

Felkészült a világ az újra, a másra? Túl tud-e lépni az emberiség a saját korlátain, lemond-e birtoklási- és hatalomvágyáról, vagy a Hic Eratok újra kalitkában találják magukat? Talán a yeti sem véletlenül rejtőzködik, ahogy Nessie is köszöni szépen, de jól elvan Skócia egyik hűs tavának mélyén.

Sásdi Tamás véleményét a kötetről itt találjátok!