Recenzió: Bear Grylls - Töltsd fel az agyad!

Mentális állóképesség-fejlesztés egyszerűen

Idén márciusban jelent meg a Jaffa kiadó gondozásában Bear Grylls legújabb önismereti és önsegítő kötete, a Töltsd fel az agyad!, mely a mentális állóképességünk fejlesztésében lehet a segítségünkre. 

Igyekszem tudatosan élni, folyamatosan tanulni és magamból a legtöbbet kihozni, ezért szívesen olvasok ebben a témában; miközben megpróbálom magamévá tenni azokat a gondolatokat, melyek építenek, valamint kizárni és leépíteni azokat, melyek nem a javamat szolgálják.

bear_grylls_toltsd_fel_az_agyad.jpgFülszöveg

Bear ​Grylls új könyve egy egész évre elegendő tanácsot ad ahhoz, hogy szembenézzünk bármilyen nehézséggel, amit az élet elénk sodor. A vadon törvényei és a Sose add fel! című könyvek szerzője saját túlélési tapasztalataiból, valamint sportolók, felfedezők, történelmi személyiségek és egyéb hírességek lenyűgöző történeteiből merítve oszt meg velünk egy sor olyan tippet, amelyekkel kialakíthatjuk, fejleszthetjük és a hétköznapokban is hasznosíthatjuk saját mentális ellenálló képességünket.

A világhírű kalandor elmeséli, hogyan győzte le félelmeit, hogyan törte át azokat a falakat, amelyek addig korlátozták, és hogyan jutott el odáig, hogy képes legyen emberfeletti teljesítményt nyújtani akár a legreménytelenebb helyzetekben is. Will van der Hart motivációs tréner és kommunikációs szakember segítségével útmutatót ad, hogy mi is leküzdhessük a stresszt, megváltoztassuk a rossz szokásainkat, bátrabban álljunk a kihívások elé, kalandosabb életet éljünk, és felülemelkedjünk a hiedelmeinken.

 A jó mentális állóképesség nem azt jelenti, hogy soha nem fogunk mentális betegségekkel küzdeni, ahogy a fizikai fittség sem jelenti azt, hogy a testünk soha nem fog megbetegedni.

A könyv felépítése számomra szokatlan volt, emellett viszont nagyon is tetszett; ugyanis 365 napra, illetve 8 témára felbontott tematika alapján épül fel, mely lehetőséget ad egy lassabb, elmélkedősebb haladásra, ezáltal akár egy 1 éves mentális tréningre; miközben folyamatában olvasva is abszolút megállja a helyét - én a húsvéti hosszú hétvégém olvasmányának választottam, így viszonylag gyorsan haladtam vele, de nagyon sok gondolatot ébresztett bennem, melyeket mindenképpen magammal viszek és biztosan elő fogom még venni időnként ezt a kötetet!

A 8 tárgykör, amikre a könyv tematikailag felosztható: az életbölcsesség, a küzdeni tudás, a motiváció, a bátorság, a kapcsolatok, az öngondoskodás, a spiritualitás és az akaraterő, melyek minden esetben jelölve is vannak; így ezek alapján akár célzottan is kereshetünk útmutatást az aktuális problémáinkra.

A rövid, de lényegretörő részek alapja minden esetben az önismeret, melyet Bear gyakorlati hasonlatokkal szemléltet, ami közelebb hozza és abszolút reálissá teszi őket számunkra. Megtörtént esetek és híres gondolatok, mondások alkotják a fő vázukat; melyek saját életéből, illetve sportolók, hegymászók, híres és kevésbé ismert emberek, valamint történelmi személyek életéből származnak; ez pedig maximálisan hitelessé is tette az olvasottakat számomra.

Minden "fejezet" két napra/részre van osztva, ezáltal időt hagyva nekünk a megértésre és elmerülésre; illetve a szakaszok végén két-három kérdést találunk, amik elmélkedésre és gondolkodásra késztetnek; de sok esetben úgy éreztem, nem csak a válasz a fontos egy-egy adott kérdés esetében, hanem maga a továbbgondolás és érzéseink, reakcióink, melyeket kiváltanak belőlünk.

 Az ember hajlamos védelmébe venni a szokásait, mivel mélyen sajátjának és nélkülözhetetlennek érzi őket. Ám ha képesek vagyunk elfogadni, hogy a szokásaink nem „mi” vagyunk, bátorságot meríthetünk ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük.

A kötet teljesen érthető és köznapi megfogalmazású, mindenféle tudományos és száraz pszichológiai sallangtól mentes; miközben nem akar mindenáron meggyőzni a saját elvének kizárólagos helyességéről, inkább iránymutatás és támogatás a mentális egészségünk megőrzésében és fejlesztésében tett utunk során.

Az első kötetem volt Bear Grylls-től, de biztosan nem az utolsó! Hihetetlenül feltöltött és elgondolkodtatott - a kívánságlistám pedig még tovább gyarapodott miatta!

Köszönöm a Jaffa kiadónak, hogy olvashattam a kötetet!
5/5

A kötetet keressétek a Jaffa kiadó webshopjában vagy a  Jaffa Könyvesboltjában!