Recenzió: Bauer Barbara - A jövevény

Találkozások 3.

Idén márciusban jelent meg a Jaffa kiadó gondozásában Bauer Barbara: Találkozások c. kisregény-sorozatának harmadik kötete, A jövevény, ami Az átutazó után ismét tovább visz minket egy újabb spirituális állomásra, melynek középpontjában az anyaság, valamint anyai érzések és döntések állnak.

A jövevény szintén nem volt számomra könnyű olvasmány személyes érintettségem miatt, mégis egy csodálatos, érzelmekkel teli útra vitt, melynek minden boldog és fájdalmas része megérintett, miközben a generációkon átívelő történetek részesévé váltam és egyszerűen nem bírtam letenni, míg a végére nem értem...

talalkozasok_3_a_joveveny.jpg

Köszönöm szépen a Jaffa kiadónak itt is, hogy megtiszteltek bizalmukkal és elküldték nekem a köteteket!

Fülszöveg

Anyaság. ​A legtöbb kislány, amikor önfeledten babázik, a lelke mélyén már anyává lesz. Eljátszik mindent, amit látott addigi élete során, és azt is, amit nem. Horgolt vagy műanyag, bájos vagy furcsa külsejű babával bánik úgy, mintha az édesanyja lenne: beszél hozzá, ringatja, altatja, eteti, nevelgeti, éppen úgy, ahogy vele bánnak. Vagy ahogyan szeretné, hogy bánjanak vele. Vagy épp úgy, ahogyan soha nem láthatta, amire nem emlékezhet, ami nem az ő tapasztalata. De akkor kié?"Te döntöd el, hogy a múltadból mit teszel le és mit viszel tovább, tehát te döntöd el, hogy a múltad vagy te magad irányítod az életedet. Ez a szabad akarat lényege. De ehhez ismerned kell, hogy honnan jöttél. Tudnod kell mindent, ami ez idáig meghatározta, hogy éppen hol tartasz az életben."
Bauer Barbara négyrészes kisregénysorozatának harmadik kötetében apró történeteken, mindenkori anyák egymásba fonódó, generációról generációra átnyúló rövid epizódjain keresztül építi fel az anya figuráját.

Az anyaságra készülve szakkönyveket olvastam, anyukákkal beszélgettem, akikről úgy gondoltam, hasonló értékrend mentén haladnak. A férjemmel elméleteket gyártottunk arról, hogy milyen szülők leszünk, miközben izgatottan vártuk, hogy végre megismerjük ŐT. Aztán a születésével nem csak őt ismertem meg. Folyamatosan tükröt tart elém, amiben látom felvonulni a múltamban felsorakozó anyák minden örömét és bánatát, félelmét, traumáját, és tudom, hogy én magam is óhatatlanul kódolom őbelé a sajátjaimat is.

Érzelmek, sorsfordító pillanatok, múltból hozott történetek, amiket folytatunk.
Anyáink történeteit.

Ez a kisregény - akárcsak a Találkozások eddigi kötetei - egy gyönyörűen, érzelmekkel átitatva megírt lélektörténet; melyből anyaként, leendő anyaként, de akár gyermekként, lányként is magunkkal vihetünk gondolatokat és érzéseket; miközben szereplőink helyzetével, döntéseivel, gondolatmenetével teljes mértékben azonosulhatunk. A jövevény ugyan az írónő lányának íródott és főként saját magából merített, mégis maradéktalanul magunkénak érezzük, mert benne van a mi múltunk, jelenünk és jövőnk; fájdalmaink, kételyeink, félelmeink, képzeteink, vágyaink és szeretetünk is.

A kötet egy szívet melengető és bensőséges utazásra hív, melyben az anyai érzések, a vágyakozás és az anyaság hihetetlen csodája egyesül, elénk tárva annak minden csodálatos és nehéz mozzanatát, melyet mi is könnyen átérezhetünk.

A transzgenerációs hatásokat pszichológiai kutatások is vizsgálják, a felmenőinktől átvett szemléletek és viselkedésminták pedig bizonyítottan beépülnek az életünkbe, akár tisztában vagyunk velük, akár nem. Ezeket sokszor kisgyermekként és észrevétlenül "szívjuk magunkba", miközben nagyrészt sem emlékünk, sem tudásunk nincs róluk - mégis könnyen felfedezhetőek a már felnőttként bennünk keletkező gondolatainkban és kialakult attitűdünkben.
A témában már olvastam; és hiába álltam hozzá az elején még kétkedéssel, csupán érdeklődéstől hajtva; magamban elmerülve, némi önismeretet gyakorolva nagyon sok miért?-re találtam meg a választ, miközben a magam és felmenőim életéből eddig ismeretlen puzzle darabkák kerültek a helyükre...

A könyv az örökölt sorsok és családi minták mellett, a szabad akarat és a tudatosság lehetőségét is elénk tárja - a döntés pedig mindig a mi kezünkben van, rajtunk múlik, hogy egy elágazáshoz érve merre indulunk tovább. A választás sok esetben nehéz, de nekünk kell meghoznunk, miközben az, hogy jól döntöttünk-e, csak évek, de leginkább évtizedek távlatából fog kiderülni...

Emlékszem, négyen voltak. A szerelem, mint egy idegen, a halál, aki nem más, mint egy átutazó, a sors, aki barátként van jelen, és az anya, aki egykor maga is jövevényként érkezett.

Kellő nyitottsággal olvasva jövevény is egy csodálatos, lelket feltöltő utazás lehet az olvasó számára - én pedig szívből ajánlom Nektek ezt részt is!
Nálam biztosan előkerülnek még a sorozat kötetei, A barátot pedig már hihetetlenül várom!

Olvassátok!
5/5

A kötetet keressétek a Jaffa kiadó webshopjában vagy a  Jaffa Könyvesboltjában!

Az idegenről itt 
Az átutazóról pedig itt 
olvashatjátok a véleményem!