Zajácz D. Zoltán - Gyilkos Balaton

Véres Balaton 0,5. - ismét egy közös Sásdi Tamással

Tavaly, a 94. Ünnepi Könyvhét előtt jelent meg Zajácz D. Zoltán: Gyilkos Balaton c. retró krimije a Generel Press kiadó gondozásában, mely a Véres Balaton sorozat előzménykötete. A fő trilógiához hasonlóan ez is egy izgalmas bűnügyi regény, ami ezúttal visszarepít minket az 1970-es évek Balatonjára, ahol Máté és Laura múltja mellett egy eseménydús és fordulatos nyomozásba csöppenhetünk.

A sorozat előző három részét múlt év januárjában 4 nap alatt kiolvastam, így nagy elvárásokkal kezdtem bele a Gyilkos Balatonba - és abszolút nem csalódtam, ugyanúgy beszippantott, mint a 3 megelőző kötet!

gyilkos_balaton.jpg

Fülszöveg

1972, Balatonakarattya. Egy nyári reggelen két kamasz egy fiatal nő holttestére bukkan a strand melletti nádasban. A rendőrség tanácstalan: a lánynál nincsenek iratok, és első ránézésre semmi sem utal idegenkezűségre. Valaki azonban egyértelműen meg akart szabadulni a holttesttől.
Az ügy hamar átkerül az Országos Rendőr­főkapitányság életvédelmi osztályához, amelynek a vezetője Lendvay István őrnagy. A nyomozásban pedig nemcsak a tehetséges újonc, Adorján Máté alhadnagy van a segítségére, de a lánya, Lendvay Laura is, aki váratlan érdeklődést mutat a rendőrségi munka iránt…

A méltán népszerű Balaton-trilógia előzménykötetében az olvasó bepillantást nyerhet az ifjú Adorján Máté egyik első nyomázásába, megismerkedhet a profilozás terén szárnyait bontogató Lendvay Laurával, és végigkövetheti az első közös ügyüket.

 Tizenhat évesen nem mindennap talál az ember holttestet a nádasban.

Már rögtön az első oldalakon egy ismeretlen fiatal lány holttestére bukkanhatunk, aki nem épp a legjobb időben és helyen kerül elő, mindemellett pedig nem ő az egyetlen, aki életét veszti a kötet során... A nyomozás meghökkentő titkokra derít fényt az áldozatokról, miközben a mellékszálon futó beépüléses vizsgálat is érdekes eredményeket hoz, ezzel egy ponton némiképp összekapcsolva az ügyeket és Máté magánéletét is rendesen felforgatja.

A kötetben a nyomozati szál mellett szerepet kap némi romantika is, illetve a politika és a szocializmus mindenre kiterjedő és kiható befolyása, mely miatt nyomozóink munkája nem kicsit bonyolódik, ráadásul szereplőink még jobban össze is kuszálják a szálakat a következményektől való félelmükben.

Laura és Máté kifejezetten jól felépített, szerethető karakterei a könyvnek (és az egész sorozatnak); akiknek érdekes volt a múltjukra visszatekinteni, de a többiekkel is nagyon jó volt újra találkozni - a kapcsolati darabkák pedig szépen a helyükre is kerültek. Érdekes volt látni, Laura merről indul a profilozás felé, illetve a családja hogyan áll hozzá az efelé irányuló terveinek; de Máté ifjonti nyomozói szárnybontogatásáról is szívesen olvastam.

 Ezen a reggelen a Tihanyi-félsziget úgy festett madártávlatból, mint egy épp csak befejezett akvarell, amelyen még meg sem száradt a vízfesték.

Az író stílusa és részletgazdag, de nem túlírt írásmódja nagyon tetszett, a szereplők jól összerakottak, a cselekmény esemény- és akciódús, a nyomozás reális, a történetvezetés logikus és hiteles, a sztori izgalmas és fordulatos, a külön nyomozati szálak pedig szépen kapcsolódnak össze!
Számomra abszolút korhű volt az ábrázolásmód és bár történet idején még nem éltem, mégis nosztalgikus érzéseket keltett bennem és egyszerűen jól esett olvasni!

Kedvenc sorozatom lett! Olvassátok!
5/5

Sásdi Tamás véleményét a kötetről itt találjátok!