Recenzió: Császi Zsüliet - A szabadság kulcsa

Idén, a Könyvhét előtt jelent meg a Smaragd Kiadó gondozásában Császi Zsüliet legújabb regénye: A szabadság kulcsa, mely a Zeusz titkai és A múlt fogságában c. köteteinek a folytatása.

A szabadság kulcsára már nagyon kíváncsi voltam a második rész függővége után, ugyanakkor húztam, halasztottam, hogy belekezdjek, mert nem akartam, hogy véget érjen a történet...

csaszi_a_szabadsag_kulcsa.jpg

Az előző két rész borítóját is imádtam, de abszolút ez lett a kedvencem!
Köszönöm szépen Zsüliet itt is, hogy megtiszteltél a bizalmaddal és elolvashattam a köteteket!

Fülszöveg

– Felőlem a holdon is lehetnénk.
– De szép is lenne, Istenem! Elviszel oda?
– El én!
A történet Genova után Budapesten folytatódik. Ahogy a természetet elkerülhetetlenül változik és szükségszerűen megújul, úgy ugyanezt Nelli is megtapasztalja a saját életén. Genova megmutatta neki, hogy a színészet után egy csendesebb művészetben kell kiteljesednie, ezért festeni kezd, majd művészeti galériát nyit.
De hiába hiszi azt, hogy ezzel a megújulással a múltját végleg lerázhatta magáról, amikor Áron és Balázs megjelennek az életében, ismét minden fenekestül felfordul. Nem elég, hogy a hold elérhetetlen távolságra kerül, de úgy tűnik, hogy az elmúlt kapcsolatok hevéből születő, leküzdhetetlen vágyak fellobbanó lángja ismét felperzseli az életét, hacsak a múltja sötétje ismét magába nem rántja.
Vajon Áron ki tud bújni a bőréből, vagy mindenkit bajba kever? Balázs meg tudja tartani az ígéretét, hogy mindenkit megvéd? És ez elég lesz ahhoz, hogy Nelli élete ismét stabil talajra kerüljön?

 – […] Nézőpont kérdése. A naplementét is követheti új, tündöklő napfelkelte, ha mélyen hiszünk benne, akkor legbelül már-már látjuk a naplementében a friss kezdet érkezését. Sőt várjuk is, és ez a vágyakozó várakozás csodás is tud lenni.

A kötet középpontjában újra Áron és Nelli állnak, akik közös múltjuk elől nem menekülhetnek; jelenük újfent összefonódik, jövőjük pedig csak kettejükön múlik. Viszonyuk tipikus se veled, se nélküled kapcsolat, melyben teljes mellszélességgel harcolnak egymással és saját magukkal is, miközben mindketten a boldogságot kergetik és nem veszik észre a nyilvánvalót...

Áron múltja és annak következményei ebben a kötetben ismét fontos szerepet kapnak; Nelli útkeresése pedig végigkíséri a regénysorozatot: a kutatóorvosból lett színésznő, majd színművészből lett festő és galériatulajdonos nagyon jól szimbolizálja, hogy mindannyian a helyünket keressük a világban - bár nem mindannyiunknak van bátorsága vagy épp lehetősége változtatni a megszokott, biztonságosnak érzett, ám abszolút boldogtalanságot okozó életünkön...

Balázs és a Nemzetbiztonság felbukkanása már az elején garantálja, hogy most sem fogunk unatkozni; Áronnak pedig meg kell találnia a szabadságának kulcsát, mielőtt az ajtók végleg rázárulnak és maguk alá temetik a régmúlt hibái; csakhogy Nelli élete ismét veszélybe kerül...

A cselekmény mozgalmas és izgalmas, a több szálon futó események szépen futnak össze, szereplőink emberiek, jellemfejlődésük érezhető, bár a végén én nem értettem egyet Nelli döntésével....

A regényekben fontos szerepet kap még a sorsszerűség, mely végigkíséri és általában eléggé megbonyolítja szereplőink életét; de elgondolkodtató, mélyebb mondanivalókkal is bőven találkozhatunk olvasás közben. 

A jelenben kell élnünk. Azt kell varázslatossá tenni. Hogy minden napunk csoda legyen. És az már annak számít, ha érezni és élvezni tudjuk az életet, mert akkor megismertük önmagunkat. Tudjuk, mire vágyunk.

Összességében egy gördülékeny, eseménydús, érzelmekben gazdag, izgalmakkal és romantikával átitatott történet, mely méltó befejezése lett a trilógiának! Az írónő dialógusokban nagyon erős, az írásmódja képies, a karakteralkotása hiteles, a történetvezetése pedig logikus és reális - remélem, olvashatunk még Tőle!

[…] tény, hogy a döntéseinket akarva-akaratlanul befolyásolja a múlt, születésünk pillanatától kezdve, az életünk történései, hiszen azok tettek azzá, akik ma vagyunk. 

Köszönöm, hogy olvashattam!
4,5/5

A kötetet beszerezhetitek:

https://smaragdkiado.hu/termek/csaszi-zsuliet-a-szabadsag-kulcsa/