Recenzió: Koppány Tímea - Kristálytolvaj

Ammerúnia: A Tóúrnő áldása 2.

Az idei Könyvfesztiválra jelent meg Koppány Tímea legújabb regénye a Delta Vision Kiadó gondozásában Kristálytolvaj címmel, mely a tavaly megjelent Ködcsempész folytatása és az Ammerúnia c. fantasy sorozat tagja - de A Tóúrnő áldása részei a többi kötet ismerete nélkül is abszolút olvashatóak és érthetőek.

A Kristálytolvaj a Ködcsempészhez hasonlóan egy izgalmas, humoros, grimdark stílusú fantasztikus történet, melyet már hihetetlenül vártam; és még jobban is beszippantott, mint Hastur Mendalla korábbi kalandja - pedig azt is nagyon szerettem!

 

tarja_kristalytolvaj.jpg

Köszönöm szépen az írónőnek itt is az ismételt bizalmat és lehetőséget!

Fülszöveg

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Egy halott gazfickó.
Egy bajba jutott istennő.
És egy drágakő, melyet még senkinek sem sikerült ellopni…

Hastur Mendalla nagyobb gondban van, mint valaha, a túlvilág ugyanis nem sok jót tartogat a számára. Kétségbeesésében az egyetlen istenséghez fordul, akit ismer, a segítség azonban nincs ingyen: úrnője jóindulatáért cserébe meg kell szereznie egy szent kristályt.

A követ őrző bestiák és igézetek még hagyján, de a küldetés során Hasturnak társai is akadnak, tovább tetézve a bajt…

Ammerúnia legtökösebb rablójának története folytatódik, s vele együtt Baar-Shagŷr könyörtelen ingoványa is visszatér. Új hősök és régi kedvencek kerekednek fel egy minden korábbit felülmúló kalandra, ám a sikerhez nem elég legyőzni az útjukban álló rémeket:dűlőre kell jutniuk egymással és önmagukkal is.

Pörgős és zúzós, egyszersmind mély és megrendítő fantasy a sötét és kegyetlen világok, az esendő hősök és a torokszorító kalandok rajongóinak!

 Márpedig az a kristály – Selúmiel Köve, mely nevét a rémmadarak ősi istenségéről kapta, kinek lelke belezáratott – évtizedek óta nem hagyta nyugodni őt, és tudta, előbb-utóbb módot is fog találni a megszerzésére.

Hiába, az antihősök a gyengéim - nincs ez máshogy Hastur Mendallaval sem! Ez a vérbeli sötételf gazfickó gyorsan belopta magát a szívembe még Ködcsempész korában - azóta pedig akarata ellenére ugyan, de felcsapott Kristálytolvajnak is. Útja során érinti az Árnyékföldeket, közben bejárja többek között Baar-Shagŷr-ban a Smaragdlápot és Baar-Gron-t a Khaál-hegységben is, nem kevés veszéllyel szembenézve és jó néhány változáson átesve. Érdekes volt látni, hogy a halál és a hit miféle sorsfordulatokat hoz elfünk életébe, miképp hatnak rá társai és Yr-Aghaa, milyen eddig nem ismert érzéseket keltenek Hasturban és merre terelgetik életének folyását. Karakterfejlődése látványos és erős, hozzám pedig még közelebb került, mint valaha!

A Tóúrnő ebben a kötetben jóval jelentősebb szerephez jut, folyamatos jelenlétével színesítve a sztorit és alakítva az egyes szálak végkifejletét. Yasir és Aana karakterei nagyon jól passzoltak ebbe a történetbe, mindkettejüket megszerettem valamely kiemelkedő tulajdonságuk és kitartásuk miatt, igazi útitársaimmá váltak ebben a kalandos utazásban.

A történetvezetés itt is váltott nézőpontú, minden főbb szereplőnk indíttatását és jellemét megismerhetjük, karaktereink jól felépítettek és fejlődésük sem elhanyagolható. Az események szépen bontakoznak ki előttünk, a cselekmény logikusan felépített és reális mederben halad, a figyelmet végig fenntartja az olvasóban és könnyen elmerülhetünk Ammerúnia világában is. Az írásmód választékos és olvasmányos, ahogy azt már az írónőtől megszokhattuk; a rá jellemző, időnként fanyarabb humorral megspékelt dialógusok és monológok sem hiányoznak; és én úgy érzem, még inkább ráérzett a fantasy zsáner ízére ebben a kötetben!

 Hastur Mendalla, a Ködcsempész históriája már jó ideje valóban csak szófia beszéd volt: hol úgy szólt, hogy élt egyszer egy férfi, akit Yr-aghaa, a Tóúrnő ruházott fel a ködjárás képességével, hol úgy, hogy a Mashdarában szerzett talizmánok segítették őt az útjain, hol meg úgy, hogy egyenesen a Ködből született, mindenesetre az utókor már rég elfogadta, hogy a Ködfallal nem érdemes packázni – nem is packáztak hát vele.

Összességében számomra egy igazi "Tarjás", kikapcsolódást nyújtó, humoros dark fantasy sztori, mely a zsáner kedvelőit könnyen magába szippantja és viszi magával egy kalandokkal, változásokkal és izgalmakkal teli útra!
Remélem, hogy a folytatást mielőbb befejezi az írónő, mert már most hiányzik ez a világ!

Abszolút kedvencem lett!
Köszönöm, hogy olvashattam!

5/5

A Ködcsempészt és a Kristálytolvajt keressétek a Delta Vision webshopjában vagy Sárkánytűz boltjában!