Recenzió: Hári Tamás - Lépcsőház

2021-ben jelent meg először Magánkiadásban, majd 2023-ban a Helma kiadó gondozásában Hári Tamás: Lépcsőház c. e-könyves antológiája, mely a szerző első megjelent novelláskötete.

A Lépcsőház először tavaly jött velem szembe az új megjelenési beharangozója kapcsán, majd a fülszöveg elolvasása után rögtön repült is a kívánságlistámra. Még nem olvastam Tamástól, de a figyeltjeim véleménye és a már említett frappáns fülszöveg miatt boldogan mondtam igent a recenziós megkeresésre, amit itt is nagyon köszönök neki!

hari_tamas_lepcsohaz.jpgA borítót Hári Tamás tervezte

Fülszöveg

Engedje meg kérem, hogy bemutatkozzam! Engem Pesten találhat meg egy kissé már ódon, körfolyosós bérházának Lépcsőháza vagyok, immáron több, mint száz esztendeje. Bizony hosszú életem során sok mindennek lehettem tanúja.
Láttam háborúkat és forradalmat, szárba szökkenő és elhamvadó szerelmet. Örömteli születést és torokszorító elmúlást. No meg néhány igencsak botrányos és kellemetlen esetet is.
Tartson hát velem és ismerje meg az én történeteimet!


„– Megállj! – kiáltott rá a józanodásnak indult férfira, aki megtorpant a kredenc mellett. Először az asztalon álló sörös üvegre pillantott, aztán az asztal mellett szinte meztelenül álló lánya kést tartó kezére siklott a pillantása. Széles vigyorra húzta a száját, szemei sunyin villogtak.”

(...) némán őrizte meg az egyéni történetek sorát. Idős emberek keze nyomát a korláton, katonák lába nyomát a lépcsőkön, titkos szeretők szerelmes suttogását a lépcsőházban. Volt, akit az utolsó útjára kísért, és többeket látott elsőként születésük után.

Témájukat tekintve a novellák elég vegyesek, a fő vonal a címszereplő lépcsőház, mely valami úton-módon összeköti őket és mely köré valamelyest a kötetben szereplő történetek is épülnek, hol színhelyként, hol csak említésként, itt-ott már ismerősként felbukkanó szereplőkkel. A történetek nagy része komor, ám időnként fel-felbukkan egy vidámabb, humorosabb sztori, mely nagyon jól megtöri és kicsit fel is élénkíti ezt a búsabb, kicsit melankólikusabb légkört, melyet olvasás közben érezhetünk. Nem tudom, hogy szándékos, esetleg csak a véletlen hozta így a történetek sorrendjét, de mindenképpen könnyedebbé tette a sötétebb hangulatú részek közti átvezetést, mintegy fellélegzésként a nehezebb mondanivalójú történetek között.

A 16 novella az 1900-as években játszódik, felölelve szinte az egész évszázadot, melynek fontosabb momentumai és eseményei is helyet kapnak a lapokon. Olvashatunk a háborús időkről és bombázásokról, vallási üldözésről és -üldözöttségről, családok széthullásáról és családon belüli erőszakról, béna udvarlásról és tiltott kapcsolatokról, elhibázott döntésekről és azok következményeiről - mindezt gyönyörűen megfogalmazva.

Olyan hibát követett el, amit az Ő szakmájában nem lett volna szabad. Tudatában volt annak, mit tesz, de mégsem tudta legyőzni saját magát. Nem tudott ellenállni a gyarlóságának.

Az utolsó vendég egy úri körökben népszerű, körülményei miatt hamar felnőtté vált fiatal nő nem éppen könnyű életébe enged betekintést; az Aranykalitka egy feltörekvő, mindenre elszánt fiatal festő boldogulásának próbálkozásait; A Doktor Hoffer pedig egy rossz döntést hozó szolgálólány életének egy szeletét mutatja be. Mindhárom történet alapja a kiszolgáltatottság és a döntéseink súlya, melyek akár végzetes következményekkel is járhatnak - és néha járnak is...
A mesélő cipők egy élettörténet, mely egy cipészmester gondolatait, érzéseit és visszaemlékezéseit jeleníti meg; a Hívatlan vendég pedig egy hatalmas döntés és az újrakezdés kérdésköreit boncolgatja.
A születés jogán egy mára már hihetetlennek tűnő, ám 1938-ban nagyon is valóságos és törvényes vallási hovatartozás miatti ellehetetlenítést elevenít fel; míg az „...ez már nem fér föl!...” egy nagyon szívszorító és lélekszaggató történet a vallási üldözöttségről és kegyetlenkedésekről. Ezekben a háborús időkben játszódik A pince fogságában is, amikor a bombázások és légvédelmi szirénák mindennaposnak számítottak és csak a remény tartotta életben az embereket...
A Professzor Steinbach és a Zuhanás egy-egy tragikus életvonalat mutatnak be, melyben szereplőink feleslegesnek és értéktelennek érzik magukat, miközben a lezárást és újrakezdést spontán vagy épp alaposan megtervezve teszik meg. Mindkét történet depresszív a külső szemlélő számára, ám karaktereinknek a megnyugvást és a szabadságot jelentik ezek a lépések...
A bosszantó udvarló és a Szomszédszerelem egy-egy könnyedebb, romantikusabb és humorosabb sztori, melyben a társas kapcsolatok mindennapos problémái és az előítéletek is nagy szerepet kapnak; a Szerelmi logaritmus pedig a tiltott kapcsolatok, a bűntudat és a feloldozás/megkönnyebbülés hármasának érzelmi hatásaira épül, miközben erkölcsi és etikai kérdéseket vet fel bennünk és főszereplőinkben egyaránt...
A Nóri számomra az egyik legszívhezszólóbb és legmegrázóbb történet volt mind közül, mert egy olyan mérgező családi kapcsolatot mutat be, mely sajnos a való életben is mindennapos sokak számára és épp ez a valósághűség az, ami megérinti, elborzasztja és lesújtja az olvasót...
A Kedves Eszter! egy levélként megírt vallomás egy fotóművészről és annak múzsájáról, melyben a naivitás, a kihasználtság és az ego vannak a középpontban. Elvakultságunk és vakságunk viszont nem lehet mentség számunkra, mindenképpen vállalnunk kell döntéseink következményeit...
Az utolsó novella a Lépcsőház, mely kicsit lezárja, kicsit összefoglalja az olvasottakat, miközben felbukkan néhány szereplőnk és megelevenedik a lépcsőház története is, mialatt egy új-régi karaktert és életutat ismerhetünk meg...

Kétségbe esett vágya az elismerésre lassan méreggé vált. Pusztította a lelkét, elvéve tőle az oxigén utolsó molekuláit is, létét fenyegető szorítással a nyakán, […]. A félelem és a düh váltották egymást és emésztették fel lassú pusztítással.

Összességében az író stílusát nagyon megszerettem, a történetei magukkal sodortak, megdöbbentettek, megérintettek vagy éppen megnevettettek. Tamás írásmódja választékos és gyönyörű, ugyanolyan képiességgel írja meg a századeleji és a modernkori novellákat is. A leírásai megelevenedtek előttem, a szóhasználatát abszolút korhűnek éreztem, a karakterek és a cselekmények a rövid sztorik ellenére is kidolgozottak voltak.
Leginkább az "...ez már nem fér föl!...", a Nóri és a Professzor Steinbach érintettek meg és kerültek hozzám közel, a legjobban pedig Az utolsó vendég és a Zuhanás tetszettek!
Tavaly, szintén a Helmánál megjelent a szerző második novellás e-bookja is Véres torkú angyalok címmel, melyre a Lépcsőház után nagyon kíváncsi vagyok! Drukkolok, hogy mindkét könyve - és az esetleges későbbiek is-, fizikailag is megjelenjenek, mert mindenképpen a polcomon a helyük!
Köszönöm, hogy olvashattam!
5/5

A szerzőről bővebben olvashattok és novellásköteteit beszerezhetitek:

https://mkmt.hu/irok-konyvek/irok/Hari-Tamas

A Lépcsőházat megtaláljátok:

Libri: https://www.libri.hu/konyv/hari_tamas.lepcsohaz.html

DiBook: https://dibook.hu/konyv/lepcsohaz-1

Líra: https://www.lira.hu/hu/ekonyv/szepirodalom-1/magyar-irodalom/lepcsohaz-ekonyv-epub-mobi

Bookline: https://bookline.hu/product/home.action?_v=Hari_Tamas_Lepcsohaz&type=250&id=59980

A köteten szereplő MKMT logó a magyar könyv is magyar termék mozgalom emblémája, mely a magyar szerzők magyar nyelven írt könyveinek népszerűsítésére, támogatására létrejött összefogás, amiről bővebben itt olvashattok!