Szollár Bence eddig megjelent 3 önálló kötete - röviden

Ebben a bejegyzésben egy tavaly megismert magyar szerző eddig megjelent 3 önálló kötetéről hozok pár gondolatot. Szollár Bence neve időnként felvillant a radaromon, maga az író pedig szimpatikusnak tűnt, így egy hirtelen ötlettől vezérelve bele is vetettem magam az egyik könyvébe - azóta pedig volt szerencsém személyesen is megismerni és minden eddig megjelent művét elolvasni!

3_kotet.jpg

(Kép Bence engedélyével)

Hamarosan pedig érkezik első regénye is!

Frontláz

frontlaz.jpg

Bencétől ez volt az első könyvem, forgatókönyvet sem olvastam még, valahogy mindig attól féltem, hogy ez biztosan nem az én műfajom és csak szenvednék olvasás közben – a Frontláz viszont mindig elém került valahol, így egy este úgy gondoltam, miért ne? Nagyjából 2 óra alatt „el is fogyasztottam” és abszolút nem bántam meg!

Fülszöveg

Ebben a kötetben forgatókönyveket találhatunk. Nem novellákat és kisregényeket, hanem irodalmi forgatókönyveket. Ha a szemünk hozzászokik a nem hétköznapi formához és képesek vagyunk megbarátkozni a filmírás kötött, merev szabályrendszerével, akkor olvashatunk háborúról, szenvedésről, halálról, múltbéli démonokról, gyerekkori traumákról. Más szóval: az élet sötét oldaláról.

Mennyi elfojtott gondolat, mennyi érzés lappang az emberekben, és a legtöbben nem merik felszínre hozni.

Thriller, horror és borzongás minden egyes forgatókönyv a kötetben, nagyon jól megírva – láttam magam előtt mindegyik „kisfilmet”, amit csak Bence papírra vetett. Kannibalizmus, háború, halál, nyomasztó hangulat és sokkló események - egyszóval minden, ami sokakat elborzaszt, engem viszont beszippantott!
Érzékeny gyomrúak azért csak óvatosan olvassák... És ne egyenek közben...

Kiléptem a komfortzónámból vele, de abszolút megérte!
Ingyenes e-könyvként került a kezembe, viszont amint tudtam beszereztem egy fizikai példányt is belőle, mert ennek is a polcomon a helye!

 

Az emelet és más horrornovellák

az_emelet.jpg

A Frontláz után nem volt kérdés, hogy olvasok még Bencétől, így amint lehetőségem volt rá, le is csaptam Az emeletre – talán ez a kötete jött velem szembe legtöbbször, a szerző könyvből megosztott idézetei pedig nagyon megfogtak!

Fülszöveg

Gyilkos ​játékok, túlvilági gyerekek, életre-halálra szóló bújócska. Emberi szörnyeteggé vált szülő, bosszúszomjas diák, gyerekekre vadászó rémség. Csupán néhány téma Az emelet sötét novellái közül, amelyekkel a viszonylag csekély számú magyar horrorirodalmat igyekszünk most kibővíteni. Ezekben a rövid, ütős „rémpercesekben” felnőttek és gyerekek küzdenek meg hol egymással, hol legbelsőbb félelmeikkel. Rettegésük, bizonytalanságaik ismerős remegést válthatnak ki mindazok gyomrában, akik még emlékeznek rá, hogy soha nem szabad benézni az ágy alá, és a takarót elalvás előtt mindig nyakig fel kell húzni.

De leküzdhetjük-e a félelmet, a másvilág hívó szavát? Hol van a határ az élők és a holtak világa között? Vajon aki egyszer átlépett ezen a képzeletbeli vonalon, már végérvényesen elveszett?

A horror mélységei felszínre hozzák a bennünk tomboló feszültséget, hogy aztán a szórakoztatás erejével próbáljanak meg ismét lecsillapítani. A kötet novellafüzéreiben feltárulnak előttünk régi, elnyomott képzelgéseink, amelyek lelkünk sötét, pusztító, ám kétségtelenül valódi és elfojthatatlan lényét alkotják. Ideje teret engednünk a félelmeinknek.

Ha erre a képedre nem kapsz több ezer lájkot, kicsim, akkor valami nagy baj van a világgal.

Nagyon szeretem a horrort (bár az tény, hogy általában regényeket olvasok vagy nagyritkán filmeket nézek a témában), de a novellák sem tudtak eddig igazán megfogni – ezek viszont határozottan jól estek!
Már ha egy ilyen kötetnél lehet ezt mondani...

Sok esetben gyermekek a novellák főszereplői és szenvedői, így nem mondható könnyű olvasmánynak, de aki horror és thriller zsánerben sokat olvas, és hozzám hasonlóan nem riad vissza ettől a témától, annak bátran ajánlom!

Akadt köztük kettő: Az emelet és a Bújócskázzunk!, amit hiányosnak éreztem, de a többi nagyon is tetszett!
Bence nem nyújtja a rétest, elég tömören és lényegretörően fogalmaz, nem ír felesleges részleteket, hirtelen elemekkel és képekkel operál félelmeinkre, melyek lehetnek valósak vagy éppen paranormálisak…

A Kutyus, A dolgozat, a Teadélután és A dada voltak azok a novellák, amiknél azt éreztem, hogy igen, ebből simán elolvasnék egy regény terjedelmű kötetet is! Ezek voltak azok a történetek, amik tovább pörgették az agyam, hogy mit lehetne még ezekből a sztorikból kihozni…
Kedvenceim a Sötétben és a Lájk voltak – ezek elég mélyen a bőröm alá bújtak…

 

Egy szál rózsa

egy_szal_rozsa.jpg

Ez a novelláskötet talán még inkább beszippantott, mint az előző - összességében brutálisabb volt számomra, valószínűleg a "valóságos" és kegyetlen alapsztoriknak köszönhetően, amik nagyon magukkal ragadtak. 

Fülszöveg

„Az egész jelenet, ami ott, az ajtóban játszódott le, csupán rémálomnak tűnt Emily számára. Egy lidérces látomásnak, amiből nemsokára ki fog szakadni, aminek véget kell érnie…”

Csontjaikról égett hús cafatok csüngtek, arc nélküli, csupasz koponyájukon halál vigyor húzódott.

Az emberi gonoszságon kívül kevés dolog tud igazán és mélyen kizökkenteni a nyugalmamból, ahogy a pszichés betegségek és elborulások is egy olyan téma, ami alapjaiban tudja elborzasztani és megrémíteni az embert. Az Egy szál rózsában pedig mindezek megtalálhatóak...

Itt is nagyrészt gyermekek az áldozatok, de itt már az "elkövetők" között is akadnak zsenge korú, beteg elméjű szereplők, ahogy szerelmi bánattól és dühtől eltorzult gondolkodású "hős-szerelmesek" is.

A Szerencsekerék, Az ideális barátnő, a Kérdezz-felelek és A kísértet nagyon megmaradtak a fejemben, a Készülődés abszolút meghökkentett, A mosdó pedig elég durvára sikeredett.

A boncmester, az Ütközés és a Dagi elbírt volna még néhány gondolatot, hogy teljesebb legyen a kép, mindazonáltal ez a kötet határozottabban borzongatóbban hatott rám, mint Az emelet. 

 

Bence minden írása sokkol és elborzaszt - mégsem bírod letenni!

Könyveit többek között az alábbi linkeken szerezhetitek be: 

Frontláz:
https://undergroundbolt.hu/termek/frontlaz-2/

Frontláz e-könyv:
https://book24.hu/konyv/frontlaz-e-konyv/
https://dibook.hu/konyv/frontlaz?utm_source=moly.hu&utm_medium=affiliate&utm_campaign=moly.hu-affiliate

Egy szál rózsa:
https://www.lira.hu/hu/konyv/szepirodalom/felnottirodalom/regenyek/egy-szal-rozsa
https://book24.hu/konyv/krimi/egy-szal-rozsa/
https://alomgyar.hu/konyv/egy-szal-rozsa
https://shop.newlinekiado.hu/Szollar-Bence-Egy-szal-rozsa-nyomtatott

Az emelet és más horrornovellák:
https://book24.hu/konyv/thriller/az-emelet-es-mar-horrornovellak/
https://shop.newlinekiado.hu/Szollar-Bence-Az-emelet-es-mas-horrornovellak-nyom