Mörk Leonóra - Ködkirálynő

2019-ben jelent meg először a Jaffa Kiadó gondozásában Mörk Leonóra - Ködkirálynő c. romantikus regénye, mely a mai és az 1700-as évekbeli Németországba kalauzol el minket.

A Törött tulipánok után nem volt kérdés, hogy olvasok még az írónőtől - egyszerűen jól esett olvasni, beszippantott és nem eresztett, míg a végére nem értem!

A Törött tulipánokról néhány gondolatot molyon és instán találsz!

Leonóra írásmódja ebben a kötetben is rabul ejtett, Krisztával együtt fedeztem fel én is a Türingiai-erdőt és a Zarándoktölgy titkait...

kodkiralyno2.jpg

Fülszöveg

Mihez ​kezdjen egy nő, ha hamarosan ötvenéves lesz, a házassága tönkrement, a lánya felnőtt és külföldön él, az anyja érzelmi zsarolással tartja őt sakkban, és ráadásul még a munkahelye is megszűnt? Megpróbálja maga mögött hagyni a múltját, és új életet kezdeni. A tolmács és nyelvtanár Kriszta hátat fordít magányos hétköznapjainak, a világtól elvonulva beköltözik a Türingiai-erdő közepén álló kolostorba, és ott fordítani kezd egy jó kétszáz évvel korábban született német mesekönyvet. Ám ahogy halad előre a munkával, egyre erősödik benne a meggyőződés, hogy a történetekben a szerző saját életének fájdalmas eseményeit rejtette el.

Az 1700-as évek végén két fiatal talál egymásra egy kis német hercegségben: a mesemondónak született lelkészlány, Charlotte és a nemesi családból származó orvos, Friedrich. Miközben Európa-szerte dúl a háború, számukra mintha megszűnt volna a világ, úgy érzik, semmi nem fenyegetheti a boldogságukat. Ám a férfit külföldre szólítja a kötelesség, és a lány egyedül kénytelen őrizni a titkot, amelyet nem mer levélben megírni.

Ki lehet a titokzatos Ködkirálynő? Miről mesél a legendás öreg fa, a Zarándoktölgy? A regény utazás egy letűnt korba, ahol a fény vívta a harcát a sötétséggel, és az emberi lélek mélyére, ahol egymás mellett élhet a szeretet és a gyűlölet. Mire Kriszta megfejti a mesék üzenetét, arra a kérdésre is választ kell találnia, van-e bátorsága elfogadni, hogy az életben létezhet második esély.

 A szívfájdalmak nélküli, hosszú élet titka, hogy az ember legyen tisztában a gyengeségeivel.

A történet két idősíkon játszódik, melyek fő színhelye a Türingiai-erdő, ami számomra bakancslistás hellyé vált olvasás közben - sokszor én is szívesen elmenekülnék az emberektől és a világtól távol, ez a hely pedig a nyugalom szigetének szinonimája lett a gondolataimban!

Főszereplőnk, Érsek Kriszta is így gondolja, aki munkahelyi változásai és mérgező, rátelepedő anyja hatására elvonulásra és magányra vágyik, erre pedig egy német kolostort szemel ki. Miközben egy véletlen folytán kezébe akadt mesekönyv fordításán dolgozik, mely teljesen magába szippantja, nyomozásba kezd - Charlotte-Berthold Goldhahn meséi ugyanis szerinte túlságosan életszagúak...

Lottét elmondhatatlanul megszerettem! Egy szeretetre méltó, mély érzésű teremtés; akinek a sors sorra árnyékot vet a boldogságára, mégis egy erős asszony tud maradni. Friedrich-hel való szerelme ad némi romantikus felhangot a múlt eseményeinek, ám cseppet sem tolakodón, abszolút lírai megközelítésben olvashatjuk szerelmük történetét és kapcsolatuk alakulását. Egy nagyon szívhezszóló, gyönyörűen megírt történet az övék!

Ahogyan élni is szeretek, felébredni reggel, és tudni, hogy ez is egy új nap, tele lehetőségekkel, és hogy még rengeteg élmény vár rám.

Karaktereink emberközeliek, könnyen azonosulhatunk velük és életük nehézségeivel, akár a múltban, akár a jelenben járunk. A Zarándoktölgy végigkíséri az eseményeket, régi időkről mesél és elfeledett titkokat őriz.
A múltat és a jelent nagyon szépen köti össze az írónő, finoman adagolva az információkat, mégsem ül le a történet. A jelen eseményei is logikusak, a romantika szerencsére nem kap eltúlzott szerepet itt sem, a "nyomozati szál" reális, nem valóságtól elrugaszkodott, Kriszta pedig választ kap a kérdéseire...

Egy élmény volt! Imádtam!
5/5